logo

Під час війни святкові вихідні у червні – робочі

Верховна Рада України продовжила дію воєнного стану в державі строком на 90 діб – до 23 серпня 2022 року. На час війни норми Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 року № 2136-IX для роботодавців мають пріоритетність над Кодексом законів про працю України.

Тож у червні 2022 року українці матимуть менше вихідних, аніж торік, адже 13 і 28 червня – понеділок після свята Трійці та День Конституції – будуть звичайними робочими днями.

Зокрема, ч. 6 ст. 6 вказаного Закону регламентує: «У період дії воєнного стану не застосовуються норми статті 53 (тривалість роботи напередодні святкових, неробочих і вихідних днів), частини першої статті 65, частин третьої-п’ятої статті 67 та статей 71-73 (святкові і неробочі дні) КЗпП України». Зважаючи на те, що усі перелічені статті впродовж воєнного стану не діють, офіційних святкових і неробочих днів тепер немає, а святковий день, що збігається з вихідним, не переноситься на наступний день.

Підкреслимо, що відповідно до цих встановлених додаткових правил для регулювання трудових відносин під час війни працівники виконуватимуть свої посадові обов’язки і 13 червня, і 28 червня з оплатою праці як за звичайний робочий день.

Пресслужба Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка