logo

Про оплату тимчасової непрацездатності у період відпустки

Питання оплати допомоги по тимчасовій непрацездатності регулюється Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 23 цього закону допомога по тимчасовій непрацездатності не надається за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням. Тобто, оплаті підлягає лікарняний, виданий під час перебування у щорічній основній, щорічній додатковій відпустці або додатковій соціальній відпустці працівнику з дітьми.

Тимчасову непрацездатність оплачують за всі календарні дні хвороби (включаючи робочі, вихідні, неробочі або святкові дні). Розрахунок лікарняних здійснюють за нормами «Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням», затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 26.09.2001 р. № 1266. Розмір лікарняних залежить від страхового стажу та наявності пільгового статусу в застрахованої особи. Головними критеріями, що впливають на розмір допомоги, є сума заробітної плати за останні 12 місяців, страховий стаж.

Допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується застрахованим особам залежно від страхового стажу в таких розмірах:

1) 50 відсотків середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж до трьох років;

2) 60 відсотків середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж від трьох до п’яти років;

3) 70 відсотків середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж від п’яти до восьми років;

4) 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж понад вісім років;

5) 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, віднесеним до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; одному з батьків або особі, що їх замінює та доглядає хвору дитину віком до 14 років, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи; ветеранам війни, постраждалим учасникам Революції Гідності та членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України; особам, віднесеним до жертв нацистських переслідувань відповідно до Закону України “Про жертви нацистських переслідувань”; донорам, які мають право на пільгу, передбачену статтею 20 Закону України “Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові”; особам, реабілітованим відповідно до Закону України “Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років”, із числа тих, яких було піддано репресіям у формі (формах) позбавлення волі (ув’язнення) або обмеження волі чи примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричного закладу за рішенням позасудового або іншого репресивного органу.

Законом «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» передбачено, що страховий стаж це період, протягом якого особа підлягає соціальному страхуванню відповідно до видів соціального страхування.

Відповідно до ст.11 Закону України «Про відпустки» щорічна відпустка повинна бути перенесена на інший період або продовжена в разі тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої у встановленому порядку.

Фонд соціального страхування України роз’яснив, що коли працівник, дізнався, що лікуючий лікар сформував медичний висновок про тимчасову непрацездатність, він має повідомити про це роботодавця в будь-який доступний спосіб комунікації з ним.

Усю необхідну інформацію про е-лікарняний роботодавець зможе побачити у своєму Електронному кабінеті роботодавця на порталі Пенсійного фонду України.

Перенесення відпустки на інший період, або продовження її передбачає звернення працівника з відповідною заявою до роботодавця та видання наказу роботодавцем, що свідчить про волевиявлення сторін на погодження з новим періодом надання відпустки.

Без заяви і відповідного наказу працівник не може продовжити або перенести відпустку і роботодавець може це трактувати як прогул, що може потягнути за собою звільнення з роботи.

За матеріалами соціально-правової комісії

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка