logo

Відбулося громадське обговорення проєкту кошторису Університету на 2023 рік

15 грудня 2022 року відбулося громадське обговорення проєкту кошторису видатків за рахунок коштів спеціального фонду Університету на 2023 рік. Зустріч провели у змішаному форматі, у тому числі й за допомогою центру для командної роботи Microsoft Teams. До участі в обговоренні проєкту кошторису долучилися представники адміністрації та громадських організацій Університету, а також усі охочі студенти і працівники.

Розпочинаючи зустріч, Ректор Львівського національного університету імені Івана Франка, член-кореспондент НАН України, професор Володимир Мельник підкреслив, що громадське обговорення проєкту кошторису відбувається щорічно, адже надзвичайно важливим є не лише аналіз підсумків фінансової та господарської діяльності Університету впродовж року, а й правильне планування цієї діяльності на наступний рік.

«І на Ректораті, і на громадському слуханні, і згодом на засіданні Вченої ради, ми аналізуємо наші пріоритети і структуру видатків із спеціального фонду на наступний рік. Разом з тим ми проводимо детальний аналіз використання коштів у році, що минає. Виконання кошторисних призначень спеціального фонду у 2022 році було обтяжене військовою агресією росії. Львівський університет, як й інші державні інституції, зазнав чималих втрат – йдеться передусім про надходження, які Університет мав би отримати поза загальним і спеціальним фондами – це так званий формульний розподіл коштів з бюджету України за показники нашої діяльності у 2021 році. Ці кошти могли бути спрямовані на заробітну плату, мотиваційний фонд, поточні ремонти. Проте ці кошти, ми звичайно ж, зважаючи на війну не отримали. Ідеться також про чимало проєктів, до реалізації яких Університет йшов багато років – ремонт спортивного комплексу, Шацького біолого-географічного стаціонару, будівництво та ремонт гуртожитків. Такою є фінансова ціна втрат, спричинених агресією росії. Але є й інший, страшніший,  бік – здоров’я і, найголовніше, життя наших колег», – констатував Ректор.

«Кошторис Університету, який ми виконували упродовж 2022 року, це дуже скупий кошторис, який ми прагнули витратити передусім на забезпечення тих обов’язкових видатків, що пов’язані із заробітною платою і надбавками. Ці зобов’язання ми спільно виконали у повному обсязі відповідно до Закону України «Про вищу освіту». Окрім того, у травні нам довелося внести зміни до кошторисних призначень спеціального фонду, виділивши певні кошти на облаштування укриттів. Тож запрошую Вас висловлювати судження й давати пропозиції з досвіду, який ми набули щодо відповідних видатків», – зазначив Володимир Петрович, додавши, що «ми маємо вірити в краще, але опрацьовувати різні варіанти для того, щоби бачити пріоритетні завдання, працювати над ними, ефективно й економно використовуючи наші кошти».

Надалі, відповідно до порядку денного, учасники заходу заслухали звіт про виконання кошторису Університету за 2022 рік, з яким виступила головна бухгалтерка Львівського університету Любов Хмельницька. Любов Іванівна презентувала аналіз видатків, здійснених у 2022 році. Йшлося, зокрема, про  витрати, пов’язані з виплатою заробітної плати, стипендії, комунальних послуг та ін.

Натомість начальниця планово-фінансового відділу Світлана Сас представила колегам проєкт кошторису видатків спеціального фонду Університету на 2023 рік, загальна сума якого складає понад 470 мільйонів гривень.

«При формуванні нашого бюджету, звичайно, було враховано фінансові можливості Університету. На наші цифри, впливає також індекс інфляції, який за прогнозами складе понад 30%, – зазначила Світлана Сас. – Цьогоріч нам вдалося зберегти штатні одиниці науково-педагогічного персоналу, зберегти всі доплати за вчені звання та наукові ступені. На заробітну плату у 2023 році заплановано 275 мільйонів гривень (з нарахуваннями), що в структурі нашого бюджету складає левову частку – 57,7%».

Доповідачка також детально проаналізувала усі складові елементи проєкту кошторису, окресливши основні статті, які закладені у формування бюджету. Йшлося, зокрема, також про послуги та закупівлі (у т.ч. комунальні послуги), придбання обладнання, відрахування громадським організаціям, охорону праці та пожежну безпеку.

До обговорення долучився завідувач кафедри кримінального процесу і криміналістики, голова фінансово-бюджетної комісії Університету, професор Василь Нор.

«Бюджетна комісія постійно тримає у полі зору фінансове становище Університету і, звичайно, ті видатки, які здійснюються. Відтак, можемо констатувати, що якихось застережень у нас не було. Упродовж року ми намагалися не тільки розглянути фінансові питання, а й якось допомагати працівникам нашого Університету, надаючи їм матеріальну допомогу. Проте й цю статтю видатків довелося мінімізувати через складну економічну ситуацію, пов’язану з війною, яку розпочала росія», – зазначив Василь Тимофійович.

Голова бюджетної комісії також додав: «Сьогодні Університет працює в дуже складних умовах, коли, безумовно, ми маємо берегти кожну копійку. Проте все таки треба віддати належне адміністрації Університету, адже вона, попри все, забезпечує діяльність основних напрямків роботи. У нас практично не було затримок щодо виплати заробітної плати, збереглися надбавки за наукові ступені і вчені звання, а це в умовах воєнного стану – велика праця.  Ми мусимо триматися так, як ми трималися досі, щоб забезпечити успішне функціонування Університету. Звичайно, буде складно й, очевидно, ми будемо вносити відповідні корекції до бюджету – це необхідність, яку диктує сьогодення».

В обговоренні проєкту кошторису Університету на 2023 рік також взяли участь перший проректор Університету Андрій Гукалюк, декан економічного факультету Ростислав Михайлишин, декан факультету управління фінансами та бізнесу Андрій Стасишин, декан факультет іноземних мов Любомир Бораковський, декан філологічного факультету Роман Крохмальний, голова Профкому студентів Микола Спересенко.

Перед присутніми також виступили голова Громадської ради Університету, завідувач кафедри європейського права, професор Михайло Микієвич та голова Первинної профспілкової організації працівників Університету Юліан Бек, які наголосили на тому, що незважаючи на війну і складну економічну ситуацію, все ж вдалося виконати усі фінансові зобов’язання перед колективом, а проєкт кошторису на 2023 рік має традиційне соціальне спрямування.

Додамо, що попередньо проєкт кошторису обговорили на засіданні Ректорату Університету, а вже завтра, 16 грудня, Вчена рада прийматиме рішення щодо його затвердження.

Юлія Гриценко

Фото Олега Вівчарика