logo

Соціально-правова робота у 2022 році: підсумки

В умовах війни соціально-правова робота є одним із ключових напрямів нашої діяльності, адже юридичної допомоги сьогодні потребують усі.

2022 рік став неабияким викликом для Української Держави, в тому числі й для правової сфери. Окрім традиційних питань, з’явилась низка нововведень, зокрема й законодавчих, які потребували детального роз’яснення.

Упродовж звітного періоду профспілковий комітет звертався до компетентних державних органів із питаннями удосконалення чинного законодавства, захисту прав працівників, роз’яснень окремих положень законодавства. Були, зокрема, підготовлені звернення до Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, Міністерства соціальної політики України, Міністерства економіки України  стосовно роботи працівників за сумісництвом, внесення змін до проєкту закону «Про державний бюджет на 2023 рік» в частині недопустимості зменшення фінансування освітньої галузі, збереження заробітної плати за мобілізованими працівниками.

У 2022 році на офіційному вебсайті Первинної профспілкової організації працівників Університету було опубліковано низку юридичних роз’яснень на актуальні теми, які підготували соціально-правова комісія спільно з юрисконсультом профкому. Йшлося, зокрема, про:

– трудові гарантії для призваних на військову службу;

– гарантії прав учасників освітнього процесу в умовах війни;

– організацію дистанційної роботи освітян в умовах воєнного стану;

– регулювання трудових відносин під час воєнного стану;

– особливості правового регулювання відпусток в період воєнного стану;

– робочий час та час відпочинку працівників в умовах воєнного стану;

– оплату тимчасової непрацездатності у період відпустки;

– відпустки без збереження заробітної плати в період воєнного стану;

– зміни у законодавстві, пов’язані з роботою за сумісництвом.

У 2022 році вдалося налагодити активну співпрацю з фахівцями Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області. Так, 14 червня 2022 року в Університеті відбувся круглий стіл «Реалізація прав працівників на пенсію в умовах воєнного стану». Первинна профспілкова організація працівників разом із адміністрацією Університету організували круглий стіл задля обговорення вкрай актуальних питань пенсійного забезпечення. Учасниками заходу стали представники Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області, зокрема, головна спеціалістка відділу методології та контролю за використанням даних електронних ресурсів Ірина Фарина, заступниця начальника Управління пенсійного забезпечення, начальниця відділу застосування пенсійного законодавства Наталія Шептур та головна спеціалістка відділу організаційно-інформаційної роботи Ірина Мазур. До участі у заході дистанційно долучилися також представники Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України.

Зазначимо, що представники Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області не лише долучалися до наших заходів, а й відповідали на актуальні питання працівників Університету, пов’язані з пенсійним забезпеченням. В рамках цієї співпраці на сайті запроваджено рубрику «Пенсійне законодавство у запитаннях і відповідях», зі змістом якої можна ознайомитися за посиланням.

Доброю традицією для нас стала також організація навчальних семінарів, присвячених актуальним питанням трудового законодавства, і як наслідок – видання збірника. Так, у 2022 році світ побачила збірка «Трудові права працівників в умовах воєнного стану: матеріали семінару-навчання профспілкового активу Первинної профспілкової організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка». Електронний варіант видання можна переглянути на нашому сайті за посиланням.

Упродовж 2022 року представники профкому традиційно брали участь у підготовці локальних нормативно-правових актів Університету, а також працювали у комісіях. Зокрема, ідеться про комісії з підготовки нової редакції Статуту Університету, внесення змін до Колективного договору, нової редакції Правил внутрішнього розпорядку.

Зважаючи на виклики часу, 29 серпня 2022 року відбувся вебінар для працівників Львівського національного університету імені Івана Франка «Безпека освітнього процесу в умовах воєнного стану». Захід організували Центр соціального розвитку та громадських ініціатив спільно з Первинною профспілковою організацією працівників та Кафедрою безпеки життєдіяльності Львівського університету. Участь в онлайн-зустрічі взяли понад 200 осіб. В рамках зустріч обговорили основні питання щодо забезпечення прав працівників в умовах воєнного стану, особливості організації трудових відносин та державних гарантій в умовах воєнного стану, ключові питання безпеки працівників та студентів Університету в умовах воєнного стану, питання забезпечення учасників освітнього процесу укриттями та виконання рекомендацій Міністерства освіти і науки України щодо організації навчального процесу в умовах війни.

Зі зрозумілих причин у 2022 році значно збільшився об’єм надання правових консультацій і роз’яснень щодо чинного законодавства. Так, упродовж звітного періоду було надано близько 650 консультацій працівникам Університету.

Основні теми консультацій:

– нарахування заробітної плати;

– надання відпусток в умовах воєнного стану;

– призначення і виплата пенсій;

– соціальне страхування;

– припинення трудового договору;

– конкурсний порядок заміщення посад науково-педагогічних працівників;

– робота за сумісництвом.

Юлія Гриценко, Володимир Бурак