logo

Народні депутати України зустрілися з профспілкою освітян Львівщини

18 грудня 2014 року у Львівському Будинку Вчених Народні депутати України зустрілися з представниками Львівської обласної організації працівників освіти і науки України. Серед нардепів-галичан, які прибули на зустріч, – Дмитро Євгенович Добродомов (обраний по виборчому округу № 115, «Блок ПП»), Оксана Василівна Юринець (обрана по виборчому округу № 117, «Блок ПП»), Тарас Іванович Батенко (обраний по виборчому округу № 123, «Блок ПП») та Михайло Михайлович Хміль (обраний по списку партії «Народний фронт»). Власне ці політики представляють Львівщину у Верховній Раді України.

Відкрила захід голова Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Марія Яцейко. Марія Григорівна наголосила на важливості такої зустрічі, адже саме нардепи від Львівщини можуть захищати й відстоювати наші права у Києві.

Привітала присутніх і директор Департаменту освіти та науки Львівської обласної державної адміністрації Олександра Небожук. Олександра Іванівна зазначила: «Наші надії сьогодні звернені саме до Вас». Так, звісно, певні кроки Парламенту є дещо непопулярними, але ми готові їх приймати». Олександра Небожук окреслила основні проблемні питання у роботі освітян, за акцентувавши увагу на збільшенні педагогічного навантаження, яке «не лише негативно відобразиться на роботі звичайного вчителя, а й на якості української освіти загалом».

Перед присутніми виступив голова профспілки Національного університету «Львівська політехніка» Володимир Гайдук. Володимир Григорович зауважив, що однією з найважливіших потреб освітян є зменшення тиску на фонд заробітної плати. Окрім того, Володимир Григорович підкреслив, що не ні в якому разі не можна допустити скорочення робочих місць.

Від імені профспілчан Львівського національного університету імені Івана Франка у дискусії брали участь голова Первинної профспілкової організації працівників Володимир Качмар та голова студентської профспілки Михайло Мураль. Володимир Качмар зазначив, що «ми мусимо показати владі, що кожен її крок буде контрольованим, відтак чинні депутати зобов’язані стояти до людей обличчям». Володимир Михайлович наголосив на тому, що теперішні працівники освіти – бідні люди, про що свідчить середній рівень заробітної плати. Окрім того, Володимир Качмар запитав у політиків, чи збираються ті втручатися у роботу над вдосконаленням Закону України «Про вищу освіту». Михайло Мураль на зустрічі відстоював інтереси студентства Франкового вишу. Михайло Іванович, зокрема, говорив про стипендії та наміри влади переглянути порядок їх отримання.

Свою думку висловив і завідувач відділом соціально-економічного захисту і заробітної плати Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Мар’ян Калин. «Ми підтримуємо усі реформи, над якими працює Президент і чинна влада, однак вони не повинні скорочувати соціальних гарантій. Така поведінка, безперечно приведе до збурення народу. Вже 23 грудня 2014 року планують провести загальнонаціональну акцію протесту», – наголосив Мар’ян Миронович. Він також зазначив, що потрібно врегулювати співвідношення оплати праці, добре попрацювати над бюджетом.

Першим від депутатського складу виступив Дмитро Добродомов. Передусім він наголосив на тому, що чинний Міністр освіти і науки України Сергій Квіт відчайдушно бореться за вдосконалення системи української освіти. Дмитро Євгенович також зазначив, що остаточного плану бюджету він ще не бачив. Добродомов каже, що «бюджет насамперед повинен бути справедливим». Нардеп також обговорив з присутніми питання скасування доплат, підвищення пенсійного віку та нарахування стипендій. За його словами, студентів треба стимулювати до отримання стипендії.

Звернувся до освітян і Тарас Батенко. Він запевнив присутніх, що не допустить руйнування інфраструктури освіти і боротиметься за збереження надбавки за вислугу років (йдеться про вчителів). Тарас Іванович також зізнався, що не зовсім задоволений процесом формування Уряду.

Своїми міркуваннями поділився Народний депутат Михайло Хміль. За його словами «не потрібен територіальний лобізм інтересів, потрібний справедливий розподіл бюджетних коштів.

Єдина серед нардепів жінка і єдиний серед них освітянин Оксана Юринець також висловила своє бачення вдосконалення системи української освіти. Оксана Василівна наголосила на тому, що за права освітян можна боротися не лише у Міністерстві освіти і науки, не лише у Комітеті з питань науки та освіти, а й у всіх рештах комітетах і напрямках роботи, адже роботи працівника освіти пов’язана з різним ділянками.

Підсумовуючи, впродовж заходу обговорили недопущення прийняття антисоціальних та протиконституційних законів, реалізація яких може спровокувати «соціальний вибух». Освітянська профспілка завжди готова відстоювати трудові права та соціально-економічні інтереси своїх спілчан.

 

Юлія Гриценко, Профком

Фото автора

[print_gllr id=862]