logo

Перерахунки пенсій з вересня 2015 року

Законом України від 17 вересня 2015 року № 704-VII “Про внесення змін до Закону України “Про державний бюджет України на 2015 рік” забезпечено підвищення соціальних виплат, в т.ч. пенсій, з вересня 2015 року, а не з грудня, як було заплановано раніше.

Прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, зріс з 949 грн. до 1074 грн. Відповідно зросли види виплат, які збільшені у зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму. Це стосується мінімальних пенсій за віком, мінімальних пенсійних виплат інвалідам війни та учасникам бойових дій, мінімальних пенсійних виплат інвалідам ЧАЕС, мінімальних пенсій шахтарям, мінімальних пенсій          “військових” пенсіонерів, пенсій за особливі заслуги перед Україною, підвищень ветеранам війни та членам їх сімей, підвищень жертвам нацистських переслідувань, надбавок донорам, державної соціальної допомоги на догляд інвалідам війни.

Для більшості пенсіонерів  підвищення до пенсії буде індивідуальним і залежатиме від стажу та заробітної плати з яких було призначено пенсію. Якщо пенсіонер має пенсію, розмір якої більший за мінімальну, і понаднормативний стаж, то він отримає доплату у вигляді відсотка від мінімальної пенсії. Якщо раніше ця сума становила 9,49 грн., то нині вона зросте до 10,74 грн. за кожен рік понаднормативного стажу.

В жовтні, починаючи з 4 числа, кожен пенсіонер у свій день виплати одержить пенсію за жовтень у повному перерахованому розмірі та доплату за вересень.

Чікель В.В.,

перший заступник начальника управління Пенсійного фонду України

в Галицькому районі  м. Львова