logo

Підвищення з 1 травня 2017 року пенсій та одноразових виплат ветеранам війни

З 1 травня 2017 року відповідно до Закону України “Про Державний бюджет України на 2017 рік” від 21.12.2016 № 1801  підвищено прожитковий мінімуму для осіб, які втратили працездатність до 1312 гривень.

У зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму здійснено перерахунок пенсій і збільшені наступні види виплат і ветеранам війни:

– мінімальні розміри пенсій та доплата за понаднормовий стаж,

– мінімальні пенсійні виплати,

– державна соціальна допомога на догляд інвалідам війни,

– підвищення ветеранам війни та членам їх сімей,

– підвищення жертвам нацистських переслідувань,

– пенсії за особливі заслуги перед Україною,

– надбавка донорам.

 

Перерахунок проведено в автоматичному режимі, що  не потребує додаткового звернення пенсіонерів до органів Пенсійного фонду України. Розмір підвищення у кожного індивідуальний.

Так з 1 травня 2017 року:

Мінімальний розмір пенсійної виплати інвалідам війни та учасникам бойових дій становить:

  • І гр. – 3739,20 грн.,
  • ІІ гр. – 3345,60 грн.,
  • ІІІ гр. – 2952,00 грн.,

–    учасники бойових дій  – 2164,80 грн..

Розмір державної соціальної допомоги на догляд інвалідам війни становить:

  • І гр. А – 1312,00 грн.,
  • І гр. Б – 656,00 грн. замість,
  • ІІ гр. – 328,00 грн.,
  • ІІІ гр. – 196,80 грн.

Підвищення жертвам нацистських переслідувань, інвалідам війни та учасникам бойових дій  з  травня становить:

  • І гр. – 656,00 грн.,
  • ІІ гр. – 524,80 грн.,
  • ІІІ гр. – 393,60 грн.,
  • учасники бойових дій – 328,00 грн.

Мінімальний розмір пенсії у разі втрати годувальника з числа військовослужбовців з травня становить 2624,00 грн.

Ветеранам війни, людям, які мають особливі заслуги перед батьківщиною, та особам, на яких поширюється дія законів  “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” та “Про жертв нацистських переслідувань”, і яким виповнилося 100 і більше років, виплата підвищень (надбавок) до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання або державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, здійснюється в потрійному розмірі (ПКМ від 26.09.2012 №908).

Кабінет міністрів України ухвалив рішення підвищити виплати щорічної разової грошової допомоги ветеранам війни, приурочені до 8-9 травня, у середньому на 26%. Виплати передбачені законами України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” та “Про жертви нацистських переслідувань”, та відповідна постанова видається щорічно. Виплати здійснюватимуть у таких розмірах:

  1. особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною (Герої Радянського Союзу, повні кавалери ордена Слави, особи, нагороджені чотирма і більше медалями “За відвагу”, а також Герої Соціалістичної Праці, удостоєні цього звання за працю в період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років) – 3500,00 грн.,
  2. інвалідам війни та колишнім малолітнім в’язням концтаборів, гетто, інших місць примусового тримання, визнаним інвалідами внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин:

–  першої групи виплатити 3500,00 грн.,

–  другої групи виплатити 3100,00 грн,

–  третьої групи виплатити 2700,00 грн.,

  1. учасникам бойових дій та колишнім неповнолітнім в’язням концтаборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також дітям, які народилися в зазначених місцях примусового тримання їхніх батьків виплатити 1200,00 грн.,
  2. членам сімей загиблих та дружинам (чоловікам) померлих інвалідів війни, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя інвалідами внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге виплатити 600,00 грн.,
  3. учасникам війни, колишнім в’язням таборів виплатити 500,00 грн.

 

У разі, якщо особа має підстави для встановлення декількох правових статусів ветерана війни, органами праці та соціального захисту населення встановлюється один із статусів: учасника війни, учасника бойових дій або інваліда війни.

У разі наявності підстав, окремо розглядається питання встановлення особі статусу відповідно до ст. 10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” як члену сім’ї загиблого військовослужбовця або померлого ветерана війни. У зв’язку з цим особі, якій одночасно встановлено два правові статуси згідно зі статтею 10 Закону (член сім’ї загиблого військовослужбовця або померлого ветерана війни) та згідно зі статтями 67 або 9 цього Закону (учасник війни, учасник бойових дій, інвалід війни), пільги надаються з урахуванням двох статусів.

Особам, які одночасно мають право на отримання надбавки, додаткової пенсії, підвищення до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, відповідно до Законів України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”“Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”“Про жертви нацистських переслідувань” і “Про соціальний захист дітей війни”, таке підвищення провадиться за їх вибором за однією з підстав.

 

Головний спеціаліст Галицького об’єднаного

управління Пенсійного фонду України м. Львова

Константій О.Б.