logo

Верховна Рада схвалила Закон про електронні паспорти

Верховна Рада України 30 березня 2021 року прийняла важливий законопроєкт від 10.11.2020 р. № 4355, який вносить зміни до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус». Новий Закон прирівнює електронні паспорти до звичайних паперових, тож наявність у смартфоні електронної версії закордонного чи українського паспортів може неабияк полегшити життя українців.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров на своєму Telegram-каналі розповів про прийнятий Закон: «Вітаю українців з історичною подією. Ми – перша країна, в якій електронні паспорти мають таку ж юридичну силу, як і їхні фізичні аналоги. Ми створили світовий кейс для побудови цифрової країни».

Тож які ключові зміни передбачає проєкт Закону № 4355?

→ на рівні Закону закріплено визначення термінів «e-паспорт» та «e-паспорт для виїзду за кордон»;

→ e-паспорт, e-паспорт для виїзду за кордон формуються безкоштовно за бажанням особи, електронні паспорти можна пред’являти на всій території України для посвідчення особи і підтвердження громадянства, однак не при перетині державного кордону та в’їзді на тимчасово окуповану територію України чи виїзді з неї;

→ в е-паспорти буде внесено інформацію про місце проживання та код платника податків.

«Відкриття онлайн банківського рахунку, касові операції в банку, подорож потягом чи літаком у межах країни, поселення в готель, отримання посилок на пошті, підтвердження віку в супермаркеті», − українцям спростили здійснення цих та інших дій завдяки електронному паспортові в смартфоні, зазначає Михайло Федоров. Сьогодні ID-картка й біометричний паспорт доступні в мобільному додатку порталу «Дія», проте вже з 23 серпня 2021 року вони стануть на законодавчому рівні цілковитими аналогами пластикових чи паперових документів.

Пресслужба

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка