logo

Е-паспорти прирівняно до звичайних паперових

Цифрові паспорти громадян України в мобільному додаткові «Дія» відтепер мають таку ж юридичну силу, як і звичайні паперові паспорти. Ще в квітні президент Володимир Зеленський підписав відповідний Закон № 1368-IX, який, як і повідомлялось, почав діяти 23 серпня 2021 року.

Тож чинний Закон закріпив на законодавчому рівні визначення е-паспорт та е-паспорт для виїзду за кордон, прирівнявши їх до фізичних аналогів, які водночас не втратили своєї актуальності. За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, якщо людині зручно використовувати паперові документи для отримання послуг, вона матиме на це право.

Легко отримати, зручно використовувати та бути впевненими в захисті від підробок – такими є основні переваги цифрових паспортів для українців. Щоб відкрити доступ до електронних версій паспортів, потрібно мати ID-картку або біометричний закордонний паспорт.

В Офісі Президента України підкреслили: «Це дасть змогу використовувати ці цифрові документи під час подорожей залізницею або літаком у межах України; під час медичного обслуговування чи банківських операцій; для отримання адміністративних, готельних, телекомунікаційних, бібліотечних послуг та пошти; під час придбання товарів у магазині й для підтвердження особи на запит поліції та правоохоронних органів».

Пресслужба

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка