logo

Університет відзначає 150-ліття від дня народження Михайла Грушевського

Академічна спільнота Львівського національного університету імені Івана Франка відзначила 150-річчя від дня народження Михайла Грушевського. 29 вересня 2016 року відбулося урочисте покладання квітів до пам’ятника Михайлові Грушевському, в якому взяли участь представники влади, культурні діячі Львова, а також студенти і працівники Університету.

Громадський, політичний діяч, видатний український історик, майстер слова і думки, постать, яка відіграла ключову роль у процесі українського націєтворення, Михайло Грушевський був професором Львівського університету, творив власну історичну школу, виховував українську молодь як одну з опор становлення Української держави.

Перед присутніми виступив завідувач кафедри новітньої історії України імені Михайла Грушевського, професор Олексій Сухий. Він назвав Михайла Грушевського «творцем української держави новітнього часу», наголосив на визначній ролі Михайла Грушевського в історії нашого Університету й Української держави: «Праця Михайла Грушевського у Львівському університеті мала визначальне значення не лише для української історичної думки, а й для досягнення інших національних перспектив. 1894 року австрійський уряд затвердив Михайла Грушевського на посаду професора кафедри української історії. Вже саме затвердження професором Львівського університету українця, що не був підданим Австрії, збільшувало надії національних сил на подальше зростання українських кафедр в Університеті, шляхом запрошення в Галичину найкращих наукових сил із Наддніпрянської України.

IMG_1046

Олексій Сухий наголосив і на тому, що «…підготовка і читання різних курсів з історії України підштовхнули вченого на реалізацію його ще київської мрії ─ творення широкої, детальної і наукової історії нашого народу, якою стала «Історія України-Руси».

IMG_0764

Олексій Миколайович підкреслив, що саме демократизм і національну солідарність Михайло Грушевський вважав «найвищими цінностями, принципами побудови і розвитку нашої Української держави».

Христина Вишивана

Фото Марії Ольхович