logo

Пам’ятка щодо обрання декана факультету

Декана факультету обирає Вчена рада факультету таємним голосуванням більшістю голосів від її складу (не від присутніх) з урахуванням пропозицій трудового колективу факультету. Пропозиції трудового колективу факультету приймають рішенням загальних зборів працівників, які працюють на факультеті на постійній основі.

Загальні збори працівників правомочні за умови присутності на них 2/3 усіх працівників відповідного структурного підрозділу, які працюють у ньому на постійній основі. Право брати участь у зборах мають усі працівники, які працюють за основним місцем роботи. Участь у зборах мають право брати у тому числі працівники, які перебувають у відпустці. Працівники, які працюють на факультеті на умовах сумісництва участі у зборах не беруть. Студенти, аспіранти і докторанти мають право брати участь у зборах при умові, що вони працюють на факультеті за основним місцем роботи. Основним місцем роботи для працівника вважається те, де знаходиться його трудова книжка. Для участі у зборах працівники повинні пройти реєстрацію – підписатися у реєстраційному листі.

Предметом обговорення на зборах трудового колективу факультету мають бути професійні та особисті якості претендентів, звіт про роботу претендентів за попередній період (незалежно від посади, якщо вони працювали в Університеті) та запропоновані ними програми розвитку факультету. Претенденти на посаду декана виступають у порядку подання заяв для участі у конкурсі.

Пропозиції загальних зборів працівників приймають шляхом таємного голосування. Бюлетень вважається недійсним, якщо у ньому є більше, ніж одна позначка чи немає жодної. Пропозиції враховують шляхом оголошення результатів таємного голосування на Вченій раді факультету секретарем Вченої ради. Обговорення і висунення пропозицій Вченій раді щодо кандидатур на посаду декана здійснюється на одних зборах.

Декана обирає Вчена рада факультету. Якщо на посаду декана балотується голова Вченої ради то на її засіданні головує заступник голови Вченої ради. У випадку відсутності голови і заступника Вчена рада самостійно обирає головуючого. Усі кандидати на посаду декана,  за винятком тих, які зняли свою кандидатуру, включаються до бюлетеня для голосування на Вченій раді, незалежно від результатів голосування на зборах працівників. На відміну від загальних зборів працівників на засіданні Вченої ради кандидати презентують лише програму розвитку факультету. Претенденти на посаду декана виступають у порядку подання заяв для участі у конкурсі. Члени Вченої ради мають право обговорювати програми кандидатів. Рішення Вченої ради приймається таємним голосуванням.

На будь-якому етапі конкурсу кандидати мають право зняти свою кандидатуру шляхом написання відповідної заяви.

Вчена рада факультету є повноважною, якщо в її засіданні бере участь не менше 2/3 складу. Претендент на посаду декана факультету вважається обраним, якщо за його кандидатуру проголосувала більшість від складу Вченої ради факультету. Бюлетені, у яких є більше ніж одна позначка або немає жодної позначки вважаються недійсними.

Якщо під час проведення конкурсу, в якому брали участь двоє або більше претендентів на посаду декана, переможця немає – проводиться повторне голосування за участю двох кандидатур, які набрали найбільшу кількість голосів, на тому самому засіданні. Якщо участь у конкурсі брали лише двоє кандидатів, то повторне голосування проводиться по тих самих кандидатурах. У разі, якщо претендент на заміщення відповідної посади не набрав необхідної кількості голосів, він вважається таким, що не пройшов конкурсного відбору. Якщо жоден із претендентів на заміщення вакантної посади після повторного голосування (переголосування) не набрав необхідної кількості голосів, конкурс вважається таким, що не відбувся. У такому разі оголошується новий конкурс.

Соціально-правова комісія

Первинної профспілкової організації працівників

ЛНУ ім. Івана Франка