logo

Звіт про діяльність профкому працівників у 2018 році

«ЗАТВЕРДЖЕНО»

на засіданні профкому

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету

імені Івана Франка

Протокол № 1/19 від «7» березня 2019 року

І. Організаційна робота

2018 рік для нашої організації традиційно виявився надзвичайно насиченим. Планово ми взяли участь у традиційних для нас заходах. Зокрема, долучилися до організації та проведення Конференції трудового колективу Львівського національного університету імені Івана Франка. Окрім того, представники профкому беруть активну участь у роботі комісій Вченої ради Університету, засіданнях ректорату. Не можемо залишити поза увагою і роботу над Статутом Університету, який Міністерство освіти і науки України затвердило у жовтні 2018 року.

Упродовж 2018 року відбулося 8 засідань профспілкового комітету (у тому числі 1 виїзне засідання), 7 засідань президії, 3 спільних засідання ректорату і профкому. Традиційно відбувалися засідання комісій профкому, однак хотілось би бачити активнішу роботу.

За звітний період до профспілки вступили 105 працівників Університету, вийшли – 8 осіб.

Відзначення профспілкових активістів залишається серед наших пріоритетів. Так, упродовж звітного періоду грамотами Первинної профспілкової організації працівників Університету, подяками голови профкому Університету нагороджено 67 осіб; грамотами та подяками Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України – 77 осіб, грамотами ЦК профспілки працівників освіти і науки України було нагороджено 6 осіб, почесними грамотами Федерації профспілок України – 5 осіб. Почесну відзнаку «Профспілкова звитяга» отримали 9 осіб. Окрім того, ми відзначили й представників адміністрації – 1 особа була нагороджена почесним  знаком «За розвиток соціального партнерства». До слова, витрати на відзначення ювілярів упродовж звітного періоду становили 64 500 грн.

ІІ. Фінансово-господарська робота

Упродовж звітного періоду більше 1500 членів нашої організації отримали матеріальні допомоги. Відтак, кожен другий член профспілки отримав матеріальну допомогу.

   Упродовж 2018 року було здійснено такі виплати:

  • на лікування працівників та членів їхніх родин 159 223 грн.
  • на поховання членів родин працівників 48 700 грн.
  • витрати на відрядження 13 692 грн.
  • господарські видатки становили 90 306 грн.

    З резервного фонду Профкому було здійснено виплати:

при народженні дітей – 16 500 грн.

  • на поховання працівників – 10 000грн.
  • часткове здешевлення оплати за навчання дітей у Львівському національному університеті – 6 000грн.
  • матеріальна допомога учасникам бойових дій на загальну суму 15 500 грн.
  • виплати працівникам з інвалідністю та батькам дітей з інвалідністю в сумі 44 800грн.
  • виплати ліквідаторам та потерпілим аварії на ЧАЕС 6 000 грн.

Одержано із депозитів за 2018 рр. – 21 275 грн.

ІІ. Оздоровлення

Робота, спрямована на оздоровлення спілчан, є однією з найпотрібніших сьогодні. Упродовж 2018 року Первинна профспілкова організація працівників Львівського національного університету імені Івана Франка традиційно провела низку оздоровчих заходів, які умовно можна розділити на три етапи: оздоровлення на базі  пансіонату Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України “Пролісок”, дитяче оздоровлення, організація оздоровлення на базі Шацького біолого-географічного стаціонару Львівського національного університету імені Івана Франка.

За звітний період було реалізовано 39 путівок до пансіонату «Пролісок». З них 29 путівок було видано на умовах оплати працівником 40 % від загальної вартості (30% – ППОП, 30% – ЛООППОН). Окрім того, 10 путівок було видано з нагоди ювілеїв, безкоштовно для працівника (70% – ППОП, 30% – ЛООППОН).

Особливу увагу минулоріч приділили оздоровленню дітей працівників Університету. Було реалізовано та частково профінансовано 17 дитячих путівок з традиційно широкою географією.

Реалізація путівок для дітей працівників Університету:

ЗакладКількість реалізованих путівок
Оздоровчо-спортивний табір «Лісотехнік» Національного лісотехнічного університету України5 (п’ять)
Спортивно-оздоровчий табір НУ «ЛП» «Політехнік-2»

с. Славське, Сколівський р-н

5 (п’ять)
Навчально-оздоровчий табір

Національного університету «Львівська Політехніка»

«Політехнік − 3»

7 (сім)
ВСЬОГО:17 (сімнадцять)

Традиційно відбувалася й організація оздоровлення на базі Шацького біолого-географічного стаціонару Львівського національного університету імені Івана Франка для працівників Університету та членів їхніх сімей. Упродовж звітного періоду було реалізовано 393 скерування на оздоровлення. Для членів Первинної профспілкової організації працівників діяло здешевлення скерувань на оздоровлення у розмірі 20% від загальної вартості, а це загалом близько 120 тисяч гривень.

Щодо фінансових витрат, цьогоріч ми знову долучилися до покращення матеріально-технічної бази стаціонару. Так, близько 15 тисяч гривень було витрачено на придбання спортивного інвентарю для настільного тенісу. Окрім того, придбано три човни загальною вартістю близько 100 тисяч гривень (2 човни із коштів «0.5%»).

Реалізація скерувань на оздоровлення на базі Шацького біолого-географічного стаціонару:

№ п/пЗаїздКількість реалізованих скерувань
1.І (04.07.2018 – 15.07.2018)95 (дев’яносто п’ять)
2.ІІ  (17.07.2018 – 28.07.2018)100 (сто)
3.ІІІ (30.07.2018 – 10.08.2018)105 (сто п’ять)
4.IV (12.08.2018 – 23.08.2018)93 (дев’яносто три)
ВСЬОГО:393(триста дев’яносто три)

    Щодо коштів, загалом видатки на оздоровлення членів профспілки у 2018 році становили 236 550 грн.

ІV. Культурно-просвітницька робота

Профспілкова організація радо зустрічає ініціативи колективів, а комісія з культурно-масової роботи веде організаційну діяльність з придбання квитків чи замовлень на транспортні послуги.

Цьогоріч профспілці вдалось реалізувати понад 1000 квитків і запрошень на культурно-просвітницькі події Львова, серед яких: дійства, приурочені до державних і релігійних свят, концерти та заходи, зокрема благодійні, за участю талановитих українських, зарубіжних колективів і виконавців, театральні постановки майстерних акторів львівських театрів та особливі атмосферні години, які плекають ментальність українців у найкращих мистецьких традиціях.

Отож, у 2018 році працівники Львівського університету разом із сім’ями переглянули театральні і концертні дійства у:

  • Національному академічному українському драматичному театрі імені Марії Заньковецької: «За двома зайцями», «Ромео і Джульєтта в кінці листопада», «Борис Годунов» (Литовський театр), «Маестро і Кароліна», «Павлинка», «Марія Заньковецька», «Сватання на Гончарівці», «Перед заходом сонця»; традиційно, заньківчани впевнено завоювали прихильність наших працівників, адже на їхні постановки профспілка придбала понад 400 квитків;
  • Першому Українському театрі для дітей та юнацтва: «Дорога до Різдва», «Зоряний хлопчик», «Пригоди Тома Сойєра», «Чєрєвічкі»; профспілкова організація щорічно радо долучається до доброї справи Святого Миколая, придбавши квитки на дитячі вистави для школярів та організувавши разом із факультетом культури і мистецтв справжню зустріч маленьких дошкільнят із Святим Миколаєм (у торбинці якого завжди мостяться гостинці) та його дружнім товариством;
  • Львівському державному цирку: «Цирк на воді», «Концерт Зеновія Гучка «Велике Різдвяне шоу»;
  • Львівському академічному драматичному театрі імені Лесі Українки: «Три анекдоти на одну тему»;
  • Львівській національній філармонії: «Концерт-презентація альбому «Крила» Оксани Винницької».

У Музеї народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія Шептицького (Шевченківський гай) з року в рік у другу неділю травня для дорогих українських матерів та їхніх сімей проводиться «Свято Матері в Шевченківському гаю», тож профспілкова організація за сприяння Ректорату Університету закуповує квитки, які слугують і перепусткою на святкові заходи, і можливістю почастуватись смачним українським кулішем.

         Працівники Львівського університету вдосконалюють фахові вміння і поповнюють науковий потенціал у навчальних поїздках та заразом черпають натхнення до творчої праці. Тому завдяки фінансовій підтримці профспілкової організації працівники Університету відвідали:

  • село Давидів Пустомитівського району;
  • місто Заліщики і село Нирків у Тернопільській області;
  • гору Маківку;
  • село Волосянка Сколівського району;
  • місто Жовква;
  • Крехівський монастир святого Миколая Отців Василіян;
  • село Лаврів Старосамбірського району;
  • місто Добромиль Старосамбірського району;
  • місто Чернівці;
  • селище міського типу Верхнє Синьовидне Сколівського району;
  • чудотворне джерело у селі Раковець Пустомитівського району;
  • Кам’янку на Черкащині;
  • місто Кам’янка на Черкащині;
  • місто Самбір заради Самбірської ікони Божої Матері;
  • селище міського типу Ворохта Івано-Франківської області;
  • найбільше озеро Українських Карпат Синевир;
  • місто Острог Рівненської області.

Видатки на культурно-просвітницьку роботу становили 234 633 грн.

V. Спортивно-оздоровча робота

Упродовж звітного періоду було відновлено функціонування спортивно-оздоровчих занять з плавання та настільного тенісу. Упродовж ІV кварталу було видано понад 100 абонементів на відвідування спортивно-оздоровчих занять, а саме:

  • у жовтні – 13 скерувань;
  • у листопаді – 42 скерування;
  • у грудні – 51 скерування.

Профспілкова організація традиційно допомагає як організаційно, так і фінансово, у проведенні наймасштабніших спортивних заходів. Так, цьогоріч  завдяки фінансовій підтримці профспілкової організації було організовано спартакіади для працівників Університету, турніри, присвячені пам’яті професора Осінчука В.Г., також було виділено кошти на придбання цінних подарунків для нагородження викладачів-тренерів та інструкторів кафедри з нагоди відзначення 70-річчя кафедри фізичного виховання та спорту.  Окрім того, профспілкова організація закупила тенісні столи, ракетки та м’ячики для організації спортивного відпочинку на базі Шацького біолого-географічного стаціонару Університету.

VI. Соціально-правова робота

Соціально-правова робота у Первинній профспілковій організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка є чи не найважливішою. Упродовж звітного періоду було більше 600 юридичних консультацій членам профспілки. Основними питаннями були права працівників при звільненні, надання відпусток, виплата пенсій тощо.

З метою захисту соціальних прав працівників Університету, було підготовано чимало звернень до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-Міністра України, Міністра освіти і науки України щодо незадовільного фінансування освітньої галузі.

Наші дії вийшли за межі листування, тому 9 жовтня 2018 року у Львові, як і в інших обласних центрах України, відбулася акція протесту профспілок Львівщини. Мітинг було проведено в рамках першого попереджувального етапу всеукраїнської акації протесту, ініційованої Федерацією профспілок України. Участь в акції взяли й працівники Львівського національного університету імені Івана Франка. Вже 17 жовтня в Києві була проведена акція, яку організувала Федерація профспілок України. У цій акції ми також взяли участь.

Відтак, 29 січня 2019 року опублікована постанова Кабінету Міністрів України від 23 січня 2019 р. № 36 «Про підвищення посадових окладів науково-педагогічних працівників», якою передбачено підвищення з 1 січня 2019 р. на 11 відсотків посадових окладів науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти державної та комунальної форми власності.

Наголосимо, що саме наша організація стала ініціатором акцій протесту, адже ми першими ще 5 вересня 2018 року звернулися з вимогами до влади, а згодом нас підтримала обласна організація профспілки.

Окремо наголосимо роботі щодо підготовки нової редакції Статуту Університету. Адже представники профкому  не лише входили до складу комісії з підготовки Статуту, а й провели велику роз’яснювальну роботу з працівниками Міністерства освіти і науки України. Відтак, символічно до Дня Університету 11 жовтня ми таки отримали затверджений Міністром Статут.

Традиційно, з метою навчання голів профспілкових організацій було проведено навчально-методичний семінар на тему: «Права працівників при проведенні конкурсу для зайняття посад науково-педагогічних працівників».

VII. Інформаційна робота

Упродовж 2018 року інформаційні показники нашої організації виглядали так:

  • офіційний сайт організації переглянули майже 190 тисяч разів (189 223);
  • система зафіксувала більше 71 тис. унікальних відвідувачів;
  • на сайті нашої організації було розміщено близько 70 публікацій, серед яких новини, оголошення, звіти.

Традиційно, найпопулярнішими були матеріали фінансового характеру. Зокрема, статті про підвищення заробітної плати, підготовані соціально-правовою комісією профкому.

Щодо офіційної сторінки Первинної профспілкової організації працівників у мережі Facebook, сьогодні її підписниками є 1639 осіб (у березні 2018 р. було 1322 користувачі). Найбільшою популярністю користуються фотогалереї – кожну з них переглянули від 500 до 5 000 разів.

Упродовж 2018 року ми традиційно підготували близько 15 інформаційних афіш та повідомлень. Серед них афіші заходів, які організовувала профспілкова організація, привітання до державних та релігійних свят, повідомлення та оголошення.

Окремо варто наголосити на інформаційній роботі, що спрямована на соціально-правовий захист спілчан. Упродовж року було підготовано чимало звернень до Президента, Верховної Ради, Міністерства освіти і науки України.

Щиро сподіваємося, що 2019 рік буде не менш насиченим подіями та досягненнями.