logo

Соціально-правова робота у 2019 році: підсумки

Соціально-правовий напрям у Первинній профспілковій організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка є чи не найважливішим. Його представляють соціально-правова комісія профкому та юрисконсульт.

Упродовж 2019 року представники профкому традиційно брали участь у підготовці локальних нормативно-правових актів Університету, зокрема, щодо преміювання, академічної мобільності наукових і науково-педагогічних працівників, удосконалення проведення конкурсу для науково-педагогічних працівників, критеріїв оцінювання роботи наукових і науково-педагогічних працівників, підготовки положень про структурні підрозділи. Окрім того, представники профспілкової організації беруть активну участь у роботі бюджетної, атестаційно-кадрової, тендерної комісій та комісії допорогових закупівель. Представники профкому також є учасниками комісій з підготовки нової редакції Статуту Університету та Колективного договору. Варто зазначити, що представники профспілкової організації також були учасниками Організаційного комітету та Виборчої комісії щодо виборів Ректора Університету у червні 2019 року.

З метою захисту соціальних прав працівників Університету упродовж звітного періоду підготовано та відправлено чимало звернень до Президента, Верховної Ради, Міністерства освіти і науки України. Зокрема:

  • – звернення профкому до Голови Верховної Ради України п. Парубія А.В.   Прем’єр-міністра України п. Гройсмана В.Б. щодо оплати праці;
  • – звернення профспілки Університету до Президії Федерації професійних спілок України, Центрального комітету Профспілки працівників освіти і науки України зі закликом відмежуватися від політичних акцій із метою належного захисту трудових і соціально-економічних прав працівників закладів освіти і науки;
  • – звернення профспілки до Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова, Голови Федерації профспілок України Григорія Осового та Голови Центрального комітету профспілки працівників освіти і науки України Георгія Труханова щодо проекту нового Трудового кодексу України;
  • – звернення профкому до  Голови комітету Верховної ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака, Голови комітету Верховної ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галини Третьякової, Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука та Міністра освіти і науки України Ганни Новосад проти звуження прав та гарантій освітян;
  • – звернення Президії профкому до Голови Федерації профспілок України Осового Г.В., Голови Об’єднання профспілок Львівщини Дацька Р.М., Голови Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Яцейко М.Г. проти обмеження соціально-економічних прав громадян.

Упродовж звітного періоду також вели прийом членів профспілки з метою надання правових консультацій і роз’яснень щодо чинного законодавства. Відповідно до журналу обліку і реєстрації надано 505 консультацій працівникам Університету.

Основні теми консультацій:

  • -нарахування заробітної плати;
  • -надання відпусток;
  • -призначення і виплата пенсій;
  • -призначення субсидій на житлово-комунальні послуги;
  • -права працівників при звільненні;
  • -житлове і спадкове законодавство;
  • -соціально-правовий захист осіб без батьківського піклування;
  • -соціальне страхування;
  • -заповнення е-декларації;
  • -права осіб з інвалідністю.

З метою навчання голів профспілкових організацій було організовано і проведено навчально-методичний семінар на тему: «Порядок проведення звітно-виборної кампанії у профспілковій організації».

Водночас, соціально-правова комісія профкому продовжує підготовку звернень щодо соціального захисту працівників Університету, виступає з ініціативами щодо проведення тематичних заходів і всіляко долучається до акцій Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України, Центрального комітету профспілки працівників освіти і науки України, Федерації профспілок України.

Юрисконсульт Первинної профспілкової організації працівників Університету

Володимир Бурак