logo

Упродовж карантину навчання повинно відбуватися виключно дистанційно

На період загальнонаціонального карантину навчання у закладах вищої освіти повинно відбуватися виключно дистанційно. Про це повідомляють у Міністерстві освіти і науки України.

Заклади вищої освіти мають академічну автономію, відтак можуть самостійно визначати способи організації освітнього процесу в умовах карантину, обирати новітні технології для дистанційного навчання. Єдиною умовою є те, що кожен студент повинен виконати індивідуальний навчальний план цього навчального року.

Водночас у МОН зазначають, що при неможливості організації дистанційного навчання, заклад може змінити навчальні плани та індивідуальні навчальні плани студентів невипускних курсів, перенести завершення вивчення дисциплін та/або практику на наступний навчальний рік. У МОН підкреслюють, що дистанційне навчання повинно бути збалансованим і давати студентам можливість досягти результату навчання, а не просто «закрити тему».

Міністерство також рекомендує закладам вищої освіти проводити внутрішні опитування викладачів та студентів щодо процесу дистанційного навчання і відповідно реагувати на виклики, які можуть виявити результати опитувань.

У МОН зазначають, що екзаменаційні сесії відбуватимуться відповідно до графіків та розкладів, затверджених закладами вищої освіти. Міністерство допускає проведення екзаменів та заліків дистанційно у випадку тривалого продовження карантину. Відповідно до роз’яснень МОН, захисти дипломних робіт і атестаційні іспити також можуть відбуватися онлайн у синхронному режимі із забезпеченням надійної ідентифікації студентів. При цьому ЗВО самостійно обиратимуть форму і програмне забезпечення для організації цих процесів.

Водночас, єдиний державний кваліфікаційний іспит та атестація осіб, що здобувають ступені доктора філософії, доктора мистецтва, доктора наук, не можуть відбуватись дистанційно. Так, проведення єдиного державного кваліфікаційного іспиту, зокрема КРОК, відбуватиметься за рішенням МОЗ, а захисти дисертацій буде відтерміновано до нормалізації епідеміологічної ситуації в Україні.

Нагадаємо, усі зміни в освітньому процесі, впроваджені через карантин, відтепер зібрано на окремому інформаційному ресурсі http://mon-covid19.info. Тут можна знайти інформацію про дистанційне навчання, завершення навчального року в школах, цьогорічне ЗНО та вступну кампанію.

Пресслужба

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка

За матеріалами Міністерства освіти і науки України