logo

Єгор Стадний розповів про завершення навчального року у ЗВО

30 квітня 2020 року під час онлайн-брифінгу заступник міністра освіти і науки України Єгор Стадний розповів про завершення навчального року в університетах та коледжах, терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання і особливості цьогорічної вступної кампанії.

Посадовець зазначив, що передусім усіх цікавить питання дистанційного проведення заліково-екзаменаційної сесії. Єгор Стадний поділився своїм баченням організації сесійного контролю і способами ідентифікації студента: «Є засоби, які допомагають уникати будь-якого списування. Я не кажу про блокування вікон у браузері, бо є інші ґаджети, можна інший браузер відкрити. Але натомість можна обмежувати кількість часу, відведеного на проведення іспиту, можна ставити рандомайзери. У кого є адаптовані вдосконалені самостійно платформи, там є можливість робити рандомний (випадковий) підбір тестових завдань на екзамен для того, щоб він відрізнявся для різних учасників. Також ніхто не відміняв старого доброго способу, коли формуються такі відкриті питання, які просто ніде не спишеш, і за тебе ніхто не напише, якщо не слухав курс». Заступник міністра підкреслив, що є чимало способів дистанційного проведення підсумкового контролю.

Відповідаючи на запитання щодо можливості відновлення навчального процесу у червні, посадовець зазначив: «Все залежить від того, наскільки будуть зняті ті обмеження, які зараз не дозволяють нам повертатися до стаціонарного навчання». Заступник міністра зауважив, що «йдеться вже не про скасування карантину, бо зрозуміло, що карантин триватиме ще дуже довго, а про те, що він набуде форм адаптивного карантину, коли одні обмежувальні заходи ще діятимуть, а інші вже ні». При цьому Єгор Стадний наголосив, що це буде рішення кожного окремого університету.

Заступник міністра окреслив ймовірні терміни проведення ЗНО відповідно до сценаріїв, які напрацювало Міністерство освіти і науки України. Єгор Стадний зазначив, що при умові завершення карантинних заходів до 1 червня, основна сесія ЗНО відбудеться упродовж 25 червня – 17 липня. Відповідно реєстрація електронних кабінетів вступників розпочнеться 1 серпня, а навчальний рік для студентів першого курсу – 15 вересня. У випадку продовження карантину, але при умові його завершення до 1 серпня, проведення основної сесії ЗНО припаде на період з 17 серпня по 4 вересня. Відповідно до цього сценарію реєстрація електронних кабінетів вступників розпочнеться 25 вересня, навчання у першокурсників – 2 листопада.

Єгор Стадний торкнувся і теми подачі оригіналів документів: «Традиційно раніше треба було очно подавати оригінал заяви, закріплений своїм підписом. Для студентів, які будуть зараховуватися на контрактні місця, ми робимо повністю дистанційну подачу таких документів. Так само можна буде надсилати скановані копії для того, щоб уникнути надмірного пересування, особливо якщо це буде неможливо. Тут у нас є певні полегшення». Водночас посадовець зауважив, що абітурієнтам, які отримали рекомендації про зарахування на бюджетні місця, пропонуватимуть подавати оригінали документів очно (якщо карантинні обмеження будуть зняті на той момент). Окрім того, планують продовжити період прийому оригіналів заяв, разом з тим дозволивши подачу документів з допомогою поштового зв’язку.

Заступник міністра також прокоментував питання щодо рекомендацій у використанні конкретних платформ для дистанційного навчання: «Міністерство не бачить потреби закуповувати якусь платформу в умовах, коли є десятки безкоштовних рішень. Є чимало університетів, які самостійно розгорнули свої LMS-ки (Learning Management System – система управління навчанням – ред.), самостійно їх адаптували, адмініструють, наповнюють і роблять взаємодію зі зовнішніми сервісами. Ми говоримо про те, що необхідно забезпечувати супровід, адміністрування і наповнення таких платформ. Це має лягати на плечі спеціально створеного в організаційній структурі університету відділу, а, можливо, навіть не одного, який опікується електронним чи дистанційним навчанням». При цьому Єгор Стадний додав, що необхідним є спеціальний персонал, який допомагає, консультує, робить технічний супровід, вдосконалює платформу.

На запитання щодо дистанційного захисту дисертацій, Єгор Стадний відповів: «Ми уже розпочали зміни до нормативних документів, які дозволять проводити дистанційні засідання спецрад і відповідно експертних рад у форматі відео конференцій». Водночас заступник Міністра припускає, що атестаційна колегія при МОН відновить свою роботу швидше тому, що це в компетенції Міністерства, а відновлення роботи спецрад і експертних рад займе трохи більше часу, адже питання регламентується Постановою Кабінету Міністрів України (Постанова № 567 від 24 липня 2013 р. «Про затвердження Порядку присудження наукових ступенів» – ред.).

Підсумовуючи, Єгор Стадний подякував усім, хто в умовах дистанційного навчання, продовжують шукати нові підходи і забезпечувати інтерактивну взаємодію зі студентами: «Це справді вражає і вартує великої поваги. Ми щиро вдячні усім викладачам, які є новаторами в цих обставинах, не хочуть поступатися якістю і шукають шляхів забезпечення навчального процесу».

Нагадаємо, відповіді на актуальні запитання щодо змін в організації навчального процесу, спричинених запровадженням карантину, можна знайти на окремому освітньому ресурсі http://mon-covid19.info.

Юлія Гриценко,

пресслужба Первинної профспілкової організації працівників Університету