logo

Коли вдруге послаблять карантин?

Кабінет Міністрів України на одному з найближчих засідань розгляне питання про другий етап послаблення карантину вже з 22 травня, очевидно, що послаблення буде можливим лише за умови дотримання вимог епідеміологів та відповідно до ситуації в кожному з регіонів країни. Тож українці, ймовірно, можуть очікувати на такі пом’якшення:

  • проведення зовнішнього незалежного оцінювання;
  • роботу дошкільних навчальних закладів;
  • проведення спортивних змагань без глядачів;
  • роботу готелів без відкриття ресторанів і спортивних залів;
  • роботу громадського транспорту.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов наголосив на чотириетапному пом’якшенні карантинних обмежень: «Нами вже розроблений поетапний вихід з карантину. Він дуже чіткий і може бути прийнятий на найближчому засіданні Кабміну. Мова йде про чотири етапи виходу з карантину. Всі вони відповідають певним критеріям і під кожен з цих етапів є певні пом’якшення. Перший етап був 11 травня, другий – плануємо на 22 травня».

Коли відбудеться поетапне відновлення роботи громадського транспорту, погодять Міністерства інфраструктури й охорони здоров’я, проте і пасажири, і персонал транспортних засобів використовуватимуть засоби індивідуального захисту, а в автотранспорті кількість пасажирів відповідатиме числу місць для сидіння.

Зазначимо, що першою країною Європи, яка офіційно оголосила про завершення епідемії коронавірусної хвороби, стала Словенія. Впродовж двох останніх тижнів у країні було зафіксовано менше семи щоденних інфікувань, тому вже наступного тижня учні частково повернуться до навчання та зможуть відновити свою роботу бари, ресторани і невеликі готелі. Однак словенці надалі дотримуватимуться найважливіших протиепідемічних правил − носитимуть маски в закритих громадських місцях, зберігатимуть відстань не менше 1,5 м та дезінфікуватимуть руки, заходячи в громадські приміщення.

Пресслужба

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка