logo

Пізнавальна онлайн-екскурсія в Зоологічному музеї

18 травня ми відзначаємо Міжнародний день музеїв, тому продовжуємо рубрику про цікаві та пізнавальні музеї. Сьогодні відкриваємо Зоологічний музей Львівського національного університету імені Івана Франка, в якому з нагоди свята провели онлайн-екскурсію.

Музей налічує понад 180 тисяч експонатів, в експозиції представлено лише 10 тисяч. Наукові колекції складаються із представників тваринного світу з усіх куточків планети. У будівлі розташовані чотири зали, коридор-галерея, фондосховище і робоче приміщення. Музей заснований у 1784 році як Кабінет натуральної історії і належить до числа найстаріших університетських музеїв Європи.

Екскурсовод почала онлайн-мандрівку із безхребетних організмів: найпростіші, губки, кишковопорожнинні, черви, молюски, ракоподібні, павукоподібні, комахи (оси, шершні, бджоли, джмелі, таргани, паличники, богомоли, сарана, бабки, жуки, метелики). Далі відповідно перейшли до хребетних тварин: риби (хрящові, кісткові, лососеві), амфібії (безхвості, безногі і хвостаті), плазуни (черепахи, ящірки, ігуани, змії, вужі, гадюки, анаконди, пітони, крокодили) тощо.

Цікавим експонатом є осине гніздо у картонній коробці зі старою лялькою, яке відвідувачі часто порівнюють з елементом у фільмах жахів.

Найбільша цінність музею – скелет морської корови. Поруч з ним розташовані черепи гіпопотама, слона, кита, а також скелети лева, приматів, моржа, верблюда, ведмедя тощо.

У залі птахів розповіли про пінгвінів, страусів, ківі, лірохвістів, лелек, павичів, фазанів, лебедів, фламінго, стерв’ятників, дрохв, куликів, голубів, сов, дятлів, круків, граків, а також мартинів тощо. Останніх у нас часто називають «чайки», але це помилково. До того ж показали, як виглядають справжні чайки, щоб не плутати два види. Продемонстрували колекції яєць, які є справжніми, окрім двох (представники яких вже вимерли).

В останньому залі музею, який присвячений ссавцям, знаходиться величезний скелет кашалота, а також представлені качкодзьоб, єхидна, опосуми, кенгуру, кажани, мурахоїди, лінивці, броненосці, примати, білки-летяги, ховрахи, морські котики, тюлені, носороги, левиця, вовки, лисиці, єноти, бобри, зайці, свині, ведмідь, жирафа, а також хижаки з родини котячих та багато інших.

Цікавий факт, що росомаха, відомий величезними кігтями, може відігнати навіть ведмедя, хоча й розмірами від нього менший. А також варто подивитись на скелет верблюда, який незвичний для нас через відсутність горба. Чи знали Ви, що слони ходять «на пальчиках»? Звідки взялась назва «богомол»? Чому метелики морфо мають металевий блиск? Як виглядає ікра скатів та акул і чому вона відрізняється від ікри інших риб? Від чого залежить колір фламінго? Як зозулям вдається відкласти яйця в чужі гнізда? На ці та багато інших питань Ви зможете знайти відповідь за посиланням:

https://www.facebook.com/ZooMuseumLNU/videos/323737838607436/

Юлія Валько