logo

Лондонська Національна галерея: віртуальний тур у світ шедеврів західноєвропейського живопису XIII — початку XX століття

Ми вже відвідали разом визначні світові музеї Франції, Нідерландів, Іспанії, а сьогодні «вирушимо» до грандіозного художнього музею Великої Британії – Лондонської Національної галереї, що зберігає понад 2300 полотен західноєвропейського живопису XIII — початку XX століття.

Спочатку галерея не мала власного приміщення і розмістилась у будинку банкіра Ангерстейна, що свого часу поповнив її колекцію 38 картинами. Власне його надбання стало ядром колекції. З часом серед відвідувачів галерея все більше користувалась попитом, тому з 1830 року вирішили побудувати окреме приміщення, розпочавши роботи вже наступного року.

Для відвідувачів Лондонська Національна галерея відкрилась 9 квітня 1839 року у місці, де розташована і сьогодні. Щоправда, з моменту заснування будівля значно розширилась і розбудувалась. Це те місце, де можна здійснити подорож у часі, бо картини в галереї експонуються за хронологічним принципом. Серед всесвітньо відомих шедеврів, які доступні для огляду відвідувачам галереї: «Святе сімейство» Тиціана, «Мадонна в селях» Леонарда да Вінчі, «Мадонна Альдобрандіні» Рафаеля, «Соняшники» Ван Гога, «Венера з дзеркалом» Веласкеса. Лондонській Національній галереї належить велика кількість картин Тиціана, Рубенса, Рембрандта. Масштабно представлені живопис та графіка найрізноманітніших стилів та технік.

Більше того, галерея не обмежується лише демонструванням шедеврів для своїх відвідувачів, оскільки на її базі працює науковий центр, що вивчає і реставрує картини.

Лондонська Національна галерея впевнено займає почесне місце в п’ятірці найбільш відвідуваних музеїв світу. Тому радо запрошуємо поринути у світ мистецтва різних епох впродовж більше сімох століть і подивитись три віртуальних тури на офіційному сайті.

Юлія Валько