logo

Відбулася пресконференція на тему: «Знищення профспілок в Україні»

5 червня 2020 року у Львівському пресклубі відбулася масштабна пресконференція на тему: «Знищення профспілок в Україні: законопроєкт № 2681 ліквідує право працівника на захист від роботодавця і порушує Конституцію та зобов’язання України за міжнародними договорами», проведення якої ініціювала Первинна профспілкова організація працівників Львівського національного університету імені Івана Франка за підтримки Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України і Об’єднання профспілок Львівщини.

Спікерами заходу стали голова Об’єднання профспілок Львівщини Роман Дацько, заступник голови Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Мар’ян Калин, в.о. голови Первинної профспілкової організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка, доцент кафедри цивільного права та процесу Юліан Бек, юрисконсульт профспілкової організації Університету, доцент кафедри соціального права Володимир Бурак, голова профспілкової організації факультету міжнародних відносин, асистент кафедри міжнародного права Львівського університету Тарас Шевчук.

Голова Об’єднання профспілок Львівщини Роман Дацько окреслив хронологію подій, пов’язаних з антисоціальним законопроєктом № 2681, зазначивши, що 22 травня електронна петиція на сайті Верховної Ради України «Про не розгляд законопроєкту № 2681 як такого, що порушує права профспілок в Україні» зібрала необхідні 25 000 підписів. Проте, незважаючи на обурення і спротив громадськості, 27 травня 2020 року члени парламентського Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендували Верховній Раді прийняти проєкт Закону № 2681 за основу.

Очільник профспілкової організації Львівського університету Юліан Бек також висловив свою позицію проти прийняття згаданого законопроекту, який розцінюють як втручання в діяльність профспілок. «Ще зовсім недавно ми говорили про дотримання норм законодавства про освіту в частині оплати праці, про мізерні заробітні плати, про необхідність вирішення цієї проблеми», – зазначив Юліан Бек, наголосивши на тому, що законодавець замість вирішення цих проблем «забирає гарантії і механізми захисту прав працівника».  Юліан Богуславович повідомив, що вчора на позачерговому засіданні президії Первинної профспілкової організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка було затверджено план заходів Первинної профспілкової організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка проти прийняття законопроєкту № 2681 від 27.12.2019 року. Юліан Бек підкреслив, що відповідно до Кримінального кодексу України втручання в діяльність профспілок є кримінально-караним діянням, відтак неприпустимо зі злочину робити правомірну норму поведінки.

Юрисконсульт Первинної профспілкової організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка Володимир Бурак також поділився міркуваннями щодо антиконституційного законопроєкту: «Нам пробують запропонувати реформи, так звані, які порушують наші з Вами права. В основі кожної реформи, виходячи з Конституції України, мають бути права людини. А в нас, чомусь, реформи заради реформ. І якщо ми говоримо про законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)» – аналогічно». Володимир Бурак наголосив, що проєкт закону містить низку положень, які порушують міжнародні норми та національне законодавство, значно погіршуючи права профспілок та їх членів. Більше того, за словами юриста законопроєкт також порушує права роботодавців.

Голова профспілкової організації факультету міжнародних відносин Тарас Шевчук зазначив: «Спостерігаючи на подіями, які відбуваються в Україні, а саме в законотворчому полі, інколи дивуюся певній швидкості, але я називаю це «швидкість безглуздя». Видається, що сьогодні в Україні найбільша проблема – це правове становище профспілок, їхні повноваження, їхні можливості, які ми використовуємо для того, щоб мати ефективні важелі реалізації своїх повноважень з точки зору захисту трудових прав працівників». Тарас Павлович слушно зауважив – попри те, що сьогодні Україна перебуває в стані війни і нам потрібно вирішувати нагальні проблеми, пов’язані з поширенням коронавірусу «наша влада створює для нас додатковий третій фронт – соціальний фронт, соціальна агресія».

Заступник голови Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Мар’ян Калин підкреслив, що законопроєкт пропонує вилучити безоплатне надання в користування приміщень для профспілкових організацій, безготівкову сплату членських внесків, право на вільні профспілкові ініціативи, надання обов’язкової відповіді на запити профспілок. «В пояснювальній записці сам Комітет визнає, що цей законопроект, який пропонують прийняти за основу, не підтримується Головним науково-експертним управлінням Апарату Верховної Ради України», – зауважив Мар’ян Миронович.

Підсумовуючи, Роман Дацько презентував присутнім план дій Федерації профспілок України, її членських організацій щодо проєкту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок) (реєстр. № 2681). Основними вимогами ФПУ є відкликання законопроєкту № 2681 з розгляду Верховної Ради України і створення Робочої групи з напрацювання змін до законодавства, яке регулює діяльність профспілок і соціальних партнерів.

Запис пресконференції можна переглянути за посиланням

Пресслужба

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка