logo

У мережі розгорнулася інформаційна кампанія у підтримку ЗНО

У зв’язку з поширенням інформації щодо можливого скасування зовнішнього незалежного оцінювання через погіршення епідеміологічної ситуації в Україні, у соціальних мережах розпочалася потужна інформаційна кампанія щодо підтримки проведення ЗНО у зазначені терміни.

Так, у Міністерстві освіти і науки України заявили, що «готові до проведення ЗНО у безпечних умовах та відповідно до рекомендацій Головного державного санітарного лікаря України і епідеміологічної ситуації». У МОН стверджують, що «скасування ЗНО є неприпустимим, оскільки це єдиний об’єктивний інструмент оцінювання та механізм прозорого вступу до вишу, а його відсутність створить значні корупційні ризики». Т.в.о. Міністра освіти і науки України Любомира Мандзій прокоментувала ситуацію вчора, 15 червня: «Пункти проведення тестування забезпечені медичними масками, термометрами, антисептиками та захистом для медиків. До пунктів тестування засоби захисту доставляють ОДА, які отримали їх від партнерів. Готовність пунктів тестування контролює Держпродспоживслужба згідно зі спеціальним чеклістом».

Керівники українських університетів також виступили з підтримкою ЗНО. Зокрема Ректор Львівського національного університету імені Івана Франка Володимир Мельник у своєму зверненні щодо підтримки проведення зовнішнього незалежного оцінювання зазначив: «Створення безпечних умов у пунктах проведення ЗНО – один з наших основних пріоритетів, адже ключовим принципом організації освітнього процесу, у тому числі й вступної кампанії, у період карантину є забезпечення здоров’я усіх його учасників і мінімізація ризиків розповсюдження гострої респіраторної хвороби COVID-19. Так, ми зобов’язані дотримуватися усіх необхідних протиепідеміологічних заходів відповідно до рекомендацій МОЗ України та  ВООЗ, проте ми не можемо і не маємо права скасувати чи заборонити ЗНО. Зовнішнє незалежне оцінювання неодмінно має відбутися з урахуванням усіх викликів, які диктує нам сьогодення».

Водночас Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко у коментарі LB.ua повідомив, що скасування ЗНО-2020 є можливим у тому випадку, коли епідеміологічна ситуація в державі значно погіршиться. Посадовець підкреслив, що існує три варіанти розвитку подій – проведення ЗНО у визначені терміни, перенесення його або повна відміна. З остаточним рішенням щодо проведення зовнішнього незалежного оцінювання визначаться 22 червня 2020 року.

Пресслужба

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка