logo

Звернення президії профкому до Голови Верховної ради України

25 червня 2020 року на засіданні президії профспілкового комітету Первинної профспілкової організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка (протокол № 3/20) обговорили і прийняли звернення до Голови Верховної ради України Разумкова Д.О. щодо недопущення посягань на основоположні права людини, відступу від демократичних цінностей та недопущення дискримінаційних і расистських закликів.

У листі зокрема йдеться про те, що профспілкова спільнота вкотре звертається до Верховної Ради України щодо висловлювань голови Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галини Третьякової, яка заявила, що у родинах, які потребують матеріальної допомоги, народжуються діти «дуже низької якості». Більше того, підкреслила, що це її позиція.

У зверненні також сказано, що в Україні на законодавчому рівні проголошено принцип рівноправності людей незалежно від різних обставин, у тому числі і майнового стану. У ст. 3 Конституції України проголошено, що людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Тобто обов’язок держави – створити умови для реалізації громадянами своїх прав та свобод, а також забезпечення соціального захисту, який відповідно до ст. 46 Конституції України, включає право на забезпечення у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.

«Одним із видів соціального захисту є підтримка малозабезпечених осіб, та сімей з дітьми. Це урегульовано законами України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»; «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», іншими законами та підзаконними нормативно-правовими актами. Ст. 51 Конституції України передбачає, що сім’я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою. Відповідно обов’язок держави – охороняти як права батьків, так і права дітей», – йдеться у зверненні.

Засуджуючи висловлювання Голови Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, народного депутата Галини Третьякової, президія профкому просить вжити всіх можливих заходів, спрямованих на недопущення посягань на основоположні права людини, відступу від демократичних цінностей та недопущення дискримінаційних і расистських закликів.

Повний текст звернення можна завантажити за посиланням.

Пресслужба

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка