logo

З 1 вересня мінімальна зарплата українців зросте до 5 тисяч гривень

На виконання доручення Президента України Уряд створив ресурс підвищення мінімальної заробітної плати вже з 1 вересня 2020 року, спланувавши й відповідний графік підвищення. Станом на зараз мінімальна заробітна плата в Україні становить 4723 грн у місячному розмірі і 28,31 грн у погодинному розмірі.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на черговому засіданні Кабінету Міністрів повідомив, що з 1 вересня 2020 року мінімальний рівень заробітної плати становитиме 5 тисяч гривень, із 1 січня 2021 року – 6 тисяч гривень, а з 1 липня 2021 року – 6,5 тисяч гривень: «Таке зростання в умовах скорочення імпорту повинно забезпечити зростання споживання саме української продукції, наших виробників. Це матиме позитивний ефект і для бізнесу, і для бюджету, і для країни в цілому, і для кожного громадянина в частині сплати податків, сплати пенсійних внесків».

Під час онлайн-брифінгу за підсумками засідання Уряду Міністр соціальної політики України Марина Лазебна прокоментувала підвищення зарплати українцям: «Чому це важливо? Перш за все підвищення мінімальної заробітної плати – це підвищення рівня життя наших громадян, особливо працюючих людей, які отримують найменші доходи. Підвищення мінімальної зарплати – це боротьба з бідністю, це боротьба з нерівністю за статками у суспільстві і також це детінізація зарплат у конвертах».

Прожитковий мінімум в Україні з 1 липня цього року зріс на 4,5 %: «Це також важливе рішення, оскільки від прожиткового мінімуму залежать надбавки, підвищення і різні соціальні стандарти і гарантії», − зауважила Марина Лазебна.

За даними Міністерства соціальної політики, фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб з урахуванням суми обов’язкових платежів відповідно до чинного законодавства у цінах травня 2020 року становив 5022,27 грн. Тому можна стверджувати, що законодавчо встановлений на травень 2020 року прожитковий мінімум для працездатних осіб (2102 грн) занижено в 2,4 рази або на 2920 грн, порівнюючи з його фактичним розміром. Водночас мінімальна заробітна плата (4723 грн) була нижчою від фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 299 грн.

Пресслужба

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка