logo

Карантин триває: обмеження для закладів освіти

Відповідно до рішення Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 року дію адаптивного карантину продовжено до 31 серпня 2020 року. Зокрема, Постанова № 641 від 22 липня 2020 року «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» регулює правила і обмеження, які діятимуть в Україні з 1 серпня 2020 року.

Згідно з текстом постанови залежно від епідемічної ситуації в регіоні або окремих адміністративно-територіальних одиницях регіону встановлюватиметься «зелений», «жовтий», «помаранчевий» або «червоний» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19.

Так, залежно від рівня від епідемічної ситуації у регіоні, заклади освіти зможуть відновити свою діяльність у звичному режимі, однак обов’язковим залишається дотримання карантинних обмежень – дотримання соціальної дистанції та перебування у громадських будинках і спорудах, громадському транспорті у масках. Зокрема, у тексті опублікованої постанови йдеться про те, що відвідування закладів освіти здобувачами освіти групами кількістю більше ніж 20 осіб, крім закладів дошкільної та загальної середньої освіти забороняється на території регіону, де установлено «помаранчевий» рівень епідемічної небезпеки. Натомість у «червоних» зонах повністю заборонено відвідування закладів освіти здобувачами освіти. Більше того, на території регіону з «помаранчевим» та «червоним» рівнями епідемічної небезпеки додатково можуть застосовуватись обмежувальні протиепідемічні заходи, встановлені органами державної влади та органами місцевого самоврядування в межах компетенції.

Водночас у Міністерстві освіти і науки України стверджують, що «переважна більшість здобувачів освіти 1 вересня традиційно підуть до закладів освіти». Т.в.о. Міністра Сергій Шкарлет зазначив: «Міністерство виступає за те, щоб навчальний процес проходив, як і раніше, в класах, аудиторіях, лабораторіях, спортзалах. Але з урахуванням карантинних обмежень. Органи управління освітою, керівники закладів освіти отримають докладні алгоритми та роз’яснення щодо можливих дій та рішень в умовах адаптивного карантину».

Пресслужба

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка