logo

Подорож у часі онлайн: 5 тисяч років історії мистецтва у Метрополітені-музеї США

Продовжуємо знайомство із найпопулярнішими та найбільшими музеями світу. Ми вже зробили коротенькі огляди європейських колекцій і ще обов’язково повернемось до них, адже їх залишилось чимало. Сьогодні рекомендуємо дистанційно «відвідати» музей Сполучених Штатів Америки, що не залишить байдужим нікого.

Метрополітен-музей у Нью-Йорку є один із найбільш відвідуваних музеїв світу – більше 6 млн. людей щорічно. Не дивно, адже він вміщає в себе близько 3 млн. експонатів. Ба більше, колекція музею – це як подорож у часі, бо охоплює період 5 тисяч років історії культури людства з усього світу: Стародавніх Єгипту, Греції та Риму, країн Західної Європи (Франції, Італії, Німеччини, Англії, Нідерландів та ін.), Близького і Далекого Сходу, США. Це місце – справжня культурна скарбниця, що складається з образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва, неповторні колекції костюмів та аксесуарів, музичних інструментів, зброї, обладунків тощо. Можна лише собі уявити скільки потрібно часу, аби переглянути кожен експонат!

У музеї 17 відділів, серед яких картинна галерея, західноєвропейська скульптура, відділ ужиткового мистецтва, історичні музичні інструменти, середньовічне мистецтво, відділ малюнків і гравюр тощо. Цікаво, що саме колекція пам’яток Стародавнього Єгипту є найкращою у США і, ба більше, вважається найповнішою збіркою у всьому світі. А також музей має власну наукову бібліотеку, що на даний час є найбільшою збіркою видань з мистецтва в США.

Пропонуємо Вам ознайомитись з колекціями на сайті, де можна побачити понад 400 000 експонатів музею. Вони настільки різні, що кожен із відвідувачів віртуальної екскурсії зможе вибрати те, що найбільше до вподоби. Для зручності експонати згруповані по папках з відповідними назвами, щоб було легше знайти щось цікаве для себе. Біля кожного фото з колекції міститься короткий опис. Подивитись можна тут.

Також можна переглянути короткі відео-екскурсії колекцій з описами до них (лише англійською мовою) і фотографіями на офіційному сайті Метрополітену-музею.

Впевнені, що серед численних експонатів Ви обов’язково натрапите на шедеври, які Вас зацікавлять та не залишать байдужими. Існує лише одна небезпека: можна дуже захопитись і забути про все! Бо, направду, в цьому музеї існує машина часу.

Приємного перегляду!

Юлія Валько