logo

Вступна кампанія−2020: обсяги державних замовлень

Цьогоріч в українських закладах вищої освіти на державному замовленні за освітнім ступенем «Бакалавр» зможуть навчатись на 5,9% більше вступників, порівнюючи з попереднім роком, що загалом становить 84,6 тис місць, серед яких 77,6 передбачені для денної форми навчання.

Що стосується освітнього ступеня «Магістр», то у 2020 році обсяг державного замовлення на основі повної загальної середньої освіти становить 6,04 тис місць, зокрема йде мова про магістрів медичного, фармацевтичного та ветеринарного спрямування.

Під час пресбрифінгу стосовно попередніх результатів ЗНО та початку вступної кампанії Генеральний директор директорату вищої освіти та освіти дорослих Олег Шаров назвав причину таких змін: «У 2020 році збільшилась кількість випускників 11-х класів на 11%, у порівнянні із 2019, тож і державне замовлення на бакалаврів та магістрів на основі повної загальної середньої освіти було відповідно збільшено».

Тож на яких спеціальностях у закладах вищої освіти, що підпорядковуються Міністерству освіти і науки України, збільшено державне замовлення для підготовки бакалаврів?

Інформаційні технології – на 39,9%;

Механічна інженерія – на 13,3%;

Електрична інженерія – на 11,6%;

Виробництво та технології – на 11,1%;

Гуманітарні науки – на 10,8%;

Хімічна та біоінженерія – на 10,0%;

Електроніка та телекомунікації – на 10,0%;

Аграрні науки та продовольство – на 9,1%;

Математика та статистика – на 8,8%.

Однак обсяг державного замовлення для бакалаврів також було зменшено на спеціальності, кількість випускників яких на ринку праці значно переважає потребу:

Сфера обслуговування – на 47,4%;

Журналістика – на 30,3%;

Управління та адміністрування – на 24,0%;

Право –на 17,6%;

Соціальні та поведінкові науки – на 11,6%;

Міжнародні відносини – на 6,3%.

Водночас на основі ОС «Бакалавр» обсяг держзамовлення за освітнім ступенем «Магістр» становить 45 тис місць. За словами Олега Шарова, такі цифри цілком виправдані: «Держзамовлення на магістрів на основі ОС бакалавра цього року менше від минулого, що пов’язано зі зменшенням обсягу випуску бакалаврів, але потрібно віддати належне керівництву МОН, яке змогло відстояти збільшення таких місць у порівнянні з проєктними цифрами постанови».

Важливо зазначити, що цього року 176,5 тис фахівців, наукових та науково-педагогічних кадрів закладів вищої освіти і наукових установ здійснюватимуть підготовку державним коштом. Так, державне замовлення на аспірантуру становить 4 288 місць і на докторантуру − 431 місце.

За інформацією Міністерства освіти і науки України