logo

Упродовж 2021 року зарплати освітян збільшаться майже на 30%

Кошти, закладені до проєкту Державного бюджету України на 2021 рік, дають підстави прогнозувати збільшення заробітної плати освітян майже на 30% упродовж 2021 року. Про це 25 вересня заявив т.в.о. Міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет в ефірі програми «Мир і/чи війна» на телеканалі «Інтер».

Зокрема Сергій Шкарлет підкреслив, що «доходи вчителів вже зросли з 1 вересня на 5,8%», запевнивши, що «у зв’язку з підвищенням заробітної плати з 1 січня доходи збільшаться ще на 20%, із 1 липня – ще на 8%». За словами т.в.о. Міністра упродовж 2021 року зарплати освітян порівняно із серпнем 2020 року збільшаться майже на 30%.

Попри це, Сергій Шкарлет занепокоєний низьким рівнем заробітної плати педагогів, який назвав злочином проти України: «Щодо зарплати освітян, то це злочин проти України впродовж 29 років… Зарплата вчителів і не тільки вчителів, а й педагогів дошкільної, шкільної, професійно-технічної, фахової передвищої, вищої освіти, майстрів виробничого навчання, наукових працівників у частині формування доходів освітян системно, за 29 років, так і не змінилися. Хоча були певні зрушення в питаннях деяких надбавок та доплат. Сьогодні ми намагаємось це змінити», –  зазначив т.в.о. Міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет.

До слова, у проєкті Державного бюджету на 2021 рік закладено збільшення видатків на освіту на 34 млрд гривень. Відтак загальний бюджет освіти становитиме 173,8 млрд гривень. 102,5 млрд грн передбачено для виплати заробітної плати педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти, а це на 21,2 млрд грн більше порівняно з 2020 роком.

За матеріалами МОН