logo

ЦК Профспілки і МОН узгодили проєкт постанови про підвищення заробітної плати освітян

Центральний комітет Профспілки працівників освіти і науки України погодив проєкт постанови Кабінету Міністрів «Деякі питання оплати праці педагогічних, науково-педагогічних і наукових працівників», який попередньо надіслало на погодження Міністерство освіти і науки України. Далі з документом працюватимуть члени Уряду і народні депутати України.

Так, проєкт постанови передбачає застосування додаткового коефіцієнта 1,5 для визначення з 1 січня 2021 року розмірів посадових окладів педагогічних, науково-педагогічних і наукових працівників закладів, установ освіти, оплата праці яких здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 р. № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери».

Проте водночас із реалізацією постанови пропонується скасувати кілька постанов Кабінету Міністрів України, зокрема:

  • постанову № 373 від 23.03.2011 р. щодо встановлення надбавок педагогічним працівникам «за престижність праці» у граничному розмірі 30%;
  • постанову № 22 від 11.01.2018 р. стосовно підвищення на 10% посадових окладів та ставок заробітної плати педагогічних працівників;
  • постанову № 36 від 23.01.2019 р. щодо підвищення на 11% посадових окладів науково-педагогічних працівників.

Варто зазначити, що скасування виплат за престижність педагогічної праці, розміри яких коливаються в рамках від 5% до 30% і зазвичай виплачуються вчителям на рівні 10% − 5%, дозволить збільшити базові оклади та ставки педагогів, від яких визначаються всі інші виплати, як-от надбавки за стаж, доплати, винагороди, преміювання, допомога на оздоровлення тощо.

Таке підвищення, за підрахунками МОН, потребує закріплення у Державному бюджеті на 2021 рік додаткових 34,6 млрд. грн, з яких близько 4,3 млрд. грн розраховані на оплату праці працівників із місцевого бюджету та приблизно 30,3 млрд. грн – із державного бюджету.

За інформацією Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки