logo

Канікули та дистанційне навчання в закладах освіти: опубліковано постанову КМУ

Кабінет Міністрів України на позачерговому засіданні 13 жовтня 2020 року прийняв рішення рекомендувати закладам професійної (професійно-технічної) освіти, фахової передвищої та вищої освіти перейти на дистанційну форму навчання з 15 жовтня до 15 листопада, закладам загальної середньої освіти – встановити канікули з 15 до 30 жовтня, опісля може йти мова про перехід на дистанційне і змішане навчання з огляду на епідеміологічну ситуацію. Водночас дію адаптивного карантину в Україні продовжено до 31 грудня 2020 року.

Т.в.о. Міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет на своїй сторінці у Facebook прокоментував інформацію щодо продовження карантину в країні до 31 грудня: «Запровадження додаткових обмежень − це абсолютно зважене рішення. Ми оперуємо розрахунками наших експертів, медиків, наукового середовища».

Уряд вніс зміни до постанови від 22 липня 2020 р. № 641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», які також передбачають на території регіону (адміністративно-територіальної одиниці), де встановлено «червоний» рівень епідемічної небезпеки, заборону відвідувати здобувачам освіти заклади освіти, крім учнів (вихованців) спеціальних шкіл, навчально-реабілітаційних центрів за умови дотримання в них належних санітарних і протиепідемічних заходів та здійснення обов’язкового щоденного контролю стану здоров’я учнів (вихованців).

МОН пояснює це тим, що наповнюваність класів спеціальних закладів загальної середньої освіти, санаторних шкіл та шкіл-інтернатів становить від 6 до 12 осіб, середня наповнюваність таких закладів − 115 осіб, тож забезпечити всі необхідні санітарні та протиепідемічні заходи цілком можливо.

Зазначимо також, що згідно з Наказом Ректора № О-86 від 13 жовтня 2020 року Львівський національний університет імені Івана Франка перебуватиме в режимі дистанційного навчання з 19 жовтня до 15 листопада 2020 року. Відповідне рішення обумовлене листом Міністерства освіти і науки України №1/9-576 від 12 жовтня 2020 року «Щодо тимчасового переходу на дистанційне навчання» та рекомендаціями Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Текст Постанови Кабінету Міністрів від 13 жовтня 2020 р. № 956 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 р. № 641» доступний за посиланням.

Христина Яхницька