logo

Звернення профспілки з пропозиціями до законопроєкту про Держбюджет−2021

На засіданні профспілкового комітету 8 жовтня 2020 року було прийнято звернення до Голови Центрального комітету Профспілки працівників освіти і науки України Георгія Труханова щодо деяких положень законопроєкту «Про державний бюджет на 2021 рік».

Підтримавши актуальні пропозиції Профспілки освітян до законопроєкту, профспілкова організація Львівського університету зі свого боку підкреслює гостру потребу ввести в дію такі нормативно-правові документи:

→ положення частини 2 ст. 36 Закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність» стосовно оплати праці наукових працівників державних наукових установ (ЗВО);

→ положення частини 2 ст. 61 Закону України «Про освіту» з урахуванням норм пункту 6 Прикінцевих та перехідних положень цього Закону;

→ постанову Кабінету Міністрів України від 10.07.2019 № 822 «Про оплату праці педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників закладів і установ освіти і науки».

Профспілкова організація, посилаючись на дані Міністерства соціальної політики, звертає увагу на те, що прожитковий мінімум для працездатних осіб у цінах серпня 2020 року з урахуванням суми обов’язкових платежів уже становив 4 886,27 грн (без урахування платежів – 3 933,45 грн), водночас у законопроєкті розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб із 1 грудня 2020 року передбачено в розмірі 2 481 грн.

Знаємо, що Закон України «Про оплату праці» передбачає визначення посадових окладів працівників на основі посадового окладу працівника 1-го тарифного розряду в розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб на січень поточного року. Відповідно до поданого законопроєкту посадовий оклад працівника 1-го тарифного розряду становитиме лише 37,8 %, порівнюючи з мінімальною зарплатнею, однак у 2020 році цей відсоток є вищим – 44,5. Тож згідно з Законом України «Про оплату праці» посадовий оклад працівників 15 тарифного розряду буде меншим, ніж мінімальна заробітна плата. Сьогодні ж посадовий оклад працівників 12 тарифного розряду є вищий, ніж мінімальна зарплата.

Безоплатні медичні огляди для працівників освіти, на думку профспілкової організації, також є вкрай необхідними з огляду на поширення коронавірусної інфекції. Кошти на них можуть бути виділені з Фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19.

Якщо ж профспілкові пропозиції не будуть включені до законопроєкту «Про державний бюджет на 2021 рік», профспілка Львівського університету закликає ЦК Профспілку освіти провести акції протесту проти антисоціального бюджету.

Христина Яхницька