logo

Із 14 листопада запроваджено карантин «вихідного дня»

Кабінет Міністрів України на засіданні 11 листопада прийняв рішення про запровадження карантину «вихідного дня» та перехід до загальнодержавного «помаранчевого» рівня епідеміологічної небезпеки. Карантин «вихідного дня» триватиме в Україні з 14 до 30 листопада 2020 року та з 00:00 суботи до 00:00 понеділка.

Відповідне рішення дозволить покращити епідеміологічну ситуацію в країні та запобігти колапсу медичної системи. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов під час онлайн-брифінгу представників Уряду наголосив на тому, що Міністерство ініціювало введення жорсткого карантину «вихідного дня» задля зменшення кількості контактів між людьми: «У нас ураганними темпами розповсюджується коронавірусна хвороба на території країни. Це спостерігається не тільки в Україні, а також і в європейських країнах, які переходять до повного локдауну. В Україні ситуація економічно відрізняється від країн, які є в Європейському Союзі. За розрахунками Міністерства економіки та Міністерства фінансів, запровадження повного локдауну просто не витримає наша економіка. Це не загальні слова. Це просто розориться наш бізнес, велика кількість людей залишаться без роботи, без коштів для свого існування. Тому ми повинні знаходити той баланс, в який спосіб нам розірвати цей ланцюг».

Крім щоденних обмежень, які передбачає «помаранчевий» рівень епідеміологічної небезпеки, у вихідні також ЗАБОРОНЕНО:

→ приймання відвідувачів у закладах громадського харчування (бари, ресторани, кафе);

→ діяльність закладів культури і проведення масових заходів;

→ приймання відвідувачів суб’єктами, які працюють у сфері торговельного і побутового обслуговування населення (салони краси, магазини промтоварів та інше);

→ приймання відвідувачів у торговельно-розважальних центрах та інших закладах розважальної діяльності;

→ діяльність спортивних залів, фітнес-центрів, басейнів.

Водночас ДОЗВОЛЕНО:

→ послуги громадського харчування зі застосуванням адресної доставки замовлень та замовлень на виніс;

→ роботу банків;

→ медичну практику;

→ роботу магазинів, в яких щонайменше 60% торговельної площі відведено для торгівлі продуктами харчування, пальним, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, ветеринарними препаратами, кормами;

→ роботу автозаправних комплексів (без зон харчування), технічне обслуговування та ремонт транспортних засобів;

→ роботу операторів поштового зв’язку.

Максим Степанов підкреслив гостру необхідність запровадження нових карантинних обмежень: «Так, рішення непопулярне, проте мова йде про життя та здоров’я людей. Головне завдання на сьогодні − розірвати ланцюг передачі вірусу та знизити навантаження на медичну систему України, щоб уникнути колапсу, який ми спостерігали в країнах Європи навесні».

Пресслужба

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка