logo

Громадське обговорення проєкту наказу «Про затвердження Вимог до міждисциплінарних освітніх (наукових) програм»

Міністерство освіти і науки України опублікувало на своєму офіційному сайті інформацію щодо громадського обговорення проєкту наказу «Про затвердження Вимог до міждисциплінарних освітніх (наукових) програм».

У законодавстві чітко вказано, що програма вважається міждисциплінарною, якщо обсяг освітніх компонентів у кредитах ЄКТС, що може бути співвіднесений із відповідними спеціальностями (галузями), які визначають її предметну область, є приблизно однаковий.

На початковому рівні (короткому циклі) вищої освіти можуть розроблятися міждисциплінарні – розширені – освітні програми:

→ за групою спеціальностей, що належать до однієї галузі знань;

→ за однією галуззю знань;

→ за групою спеціальностей, що належать до двох галузей знань;

→ за двома галузями знань.

Яка ж доцільність запровадження розширених освітніх програм на цьому рівні освіти? Передовсім мова йде про забезпечення формування результатів навчання, спільних для групи спеціальностей, що належать до однієї або двох галузей знань, та сприяння здійсненню здобувачем освіти усвідомленого подальшого вибору спеціальності для продовження навчання.

Другий (магістерський) і третій (освітньо-науковий) рівні вищої освіти теж передбачають розробку міждисциплінарних освітньо-наукових програм за двома або трьома спеціальностями, що належать до однієї або різних галузей знань.

Запровадження міждисциплінарних освітньо-наукових програм на вищих рівнях освіти сприятиме підготовці фахівців, які здатні вирішувати комплексні проблеми в умовах невизначеності, а також забезпечувати подальший розвиток наукового знання.

Тож міждисциплінарна освітньо-наукова програма має забезпечувати формування в здобувачів освіти:

→ спеціальних (фахових) компетентностей, передбачених кожним із таких стандартів, на рівнях, достатніх для реалізації інтегральної компетентності у визначеній предметній області;

→ загальних компетентностей, спільних для стандартів, що визначають її предметну область.

Наголошуємо на тому, що зауваження і пропозиції до проєкту акта можна надіслати до 20 грудня 2020 року на електронну адресу: vrublevska@mon.gov.ua, (тел. 044-481-32-38, Врублевська Олена Василівна, державний експерт експертної групи з питань нормативно-правового забезпечення вищої  освіти і освіти дорослих директорату вищої освіти і освіти дорослих).

За матеріалами МОН