logo

Міністерство освіти і науки України підтримало позицію Профспілки освітян

Т.в.о. Міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет на своєму Телеграм-каналі висловив підтримку вимог Профспілки освітян до Парламенту і Кабінету Міністрів щодо дотримання прав педагогів на гідну заробітну плату та соціальний захист. Сергій Шкарлет наголосив, що «економити на освіті не можна», адже фінансування освітньої галузі має бути одним із пріоритетних завдань у державі.

Так, за словами т.в.о. Міністра освіти і науки України, процес формування проєкту Державного бюджету на 2021 рік був вкрай складним, проте підвищення зарплати освітян із 1 січня 2021 року вдалось-таки відстояти. Сергій Шкарлет підкреслив, що перемовини між Міністерством освіти і Міністерством фінансів тривають, як і комунікація з народними депутатами, щоби наступне збільшення на 8,4% не відтермінували.

Очільник Міністерства повідомив, що прогнозний зведений бюджет−2021 на освіту до другого читання становить 295,6 млрд грн (Державний і місцеві), з яких видатки на освіту без місцевих бюджетів – 169,6 млрд гривень. Загалом проєкт Державного бюджету України на 2021 рік передбачає видатки на освіту в розмірі 6,6% від ВВП.

Т.в.о. Міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет також розповів про заходи Міністерства стосовно боротьби з поширенням коронавірусної інфекції в закладах освіти: «Наразі ми продовжуємо роботу над тим, щоб захистити всіх учасників освітнього процесу та зменшити ризик захворювання на коронавірус у закладах освіти. За ініціативи МОН та підтримки Уряду у 2020 році виділено майже 540 млн гривень для шкіл на закупівлю дезінфекторів для рук і поверхонь». Зокрема, у проєкті Держбюджету на 2021 рік закладено 1 млрд гривень для закладів освіти на боротьбу з пандемією COVID-19.