logo

Акції протесту українських профспілок набули міжнародного розголосу

Профспілкові акції протесту в Україні стали актуальною темою для інформаційного простору Європейського комітету профспілок освіти. Стаття зі заголовком «В Україні продовжується масштабна атака на права робітників та профспілок» була опублікована на офіційному сайті Європейського комітету профспілок освіти.

У матеріалі йдеться про акції протесту профспілок, які тривали 2˗3 грудня 2020 року під стінами Верховної Ради України, причиною яких став натиск із боку влади на права працівників. Зокрема, вказано, що протестувальники вимагають вилучення з Парламенту законопроєктів, які підривають соціальні та профспілкові права, передбачення додаткового фінансування освіти, науки, охорони здоров’я, оборони й авіабудування та інших галузей у Державному бюджеті на 2021 рік.

Водночас Європейський комітет профспілок освіти підкреслив, що Профспілка працівників освіти і науки України висунула власні вимоги до Парламенту і Кабінету Міністрів щодо суттєвого звуження трудових прав освітян. Європейські профспілки закцентували увагу читачів на основних вимогах пікетувальників – належне фінансування освітньої галузі, підняття заробітних плат педагогам, обов’язкове державне страхування освітян у разі захворювання на COVID-19 тощо.

У статті зазначено, що Європейський комітет профспілок освіти стежить за розвитком подій та підтримує освітян в Україні.

Варто додати, що впродовж 30 листопада˗2 грудня відбувалися два масштабні міжнародні онлайн-заходи – конференція та з’їзд Європейського комітету профспілок освіти. Голова Профспілки працівників освіти і науки України Георгій Труханов у своєму виступі розповів європейським колегам про виклики, з яким довелось зіштовхнутись українським профспілкам у 2020 році, утиски трудового законодавства і профспілок, а також про ситуацію в освітній сфері в умовах пандемії. Георгій Труханов наголосив, що Профспілка освітян продовжує відстоювати відповідне забезпечення освітньої галузі і педагогів, особливо в такий складний і незвичний для всіх країн час.

За інформацією Профспілки працівників освіти і науки України