logo

В Україні стартувала вакцинальна кампанія проти COVID-19

24 лютого 2021 року в рамках вакцинальної кампанії в Україні проти COVID-19 регіони отримали перші вакцини. Вакцинацію заплановано провести в якнайшвидші терміни, щоби українські медики вчасно отримали захист.

Під час учорашнього брифінгу Міністр охорони здоров’я Максим Степанов розповів про свій робочий візит до Індії, завдяки якому вдалось прискорити доставку вакцин в Україну, домовитись про додаткові партії та обговорити нові перспективи співпраці. Зокрема, очільник МОЗ зазначив: «Україна забезпечена вакцинами для першого і другого етапів згідно з планами МОЗ та має домовленості для вакцинації на наступні етапи. Ми отримали надійну вакцину від визнаного в світі виробника – британсько-шведської компанії AstraZeneca (CoviShield), яка відповідає стандартам безпечності та якості і широко використовується провідними країнами Європи та світу».

Візит Максима Степанова до Індії був вкрай необхідним, адже сторони дійшли-таки згоди щодо додаткової партії американської вакцини NovaVax та попередньо законтрактували вакцини інших виробників, як-от індійського «Коваксин» від «Bharat Biotech», у третьому клінічному випробуванні якої взяли участь понад 25 тисяч осіб. Варто підкреслити, що про результати цих випробувань писали всесвітньо відомі наукові журнали The Lancet і Nature Research.

Науковці теж переконані в дієвості і безпечності вакцини, тож цілком прогнозованим став дозвіл на застосування препарату в екстрених умовах. Вдалося досягти попередніх домовленостей щодо можливості постачання цієї вакцини в Україну, а наразі країна очікує поставки таких вакцин:

→ Pfizer – більше 100 тис. доз;

→ Sinovac – приблизно 2 млн доз;

→ AstraZeneca (CoviShield)  – майже 4 млн доз;

→ NovaVax – 15 млн доз із терміном поставки орієнтовно у липні цього року.

Водночас Міністр охорони здоров’я закцентував увагу на необхідності інформаційної гігієни, яка сьогодні разом із особистою гігієною – миттям рук, носінням маски – має бути в пріоритеті для кожного громадянина: «Задумайтеся: коли ви читаєте думки так званих експертів, чи порадилися б ви з ними щодо того чи іншого процесу лікування? Навряд чи. Ви точно будете питати думку лікарів. Так само щодо вакцинації: слухайте наших медичних працівників, які є дійсно професіоналами своєї справи».

Нагадаємо, що напередодні Україна отримала 500 тис. доз вакцини Oxford/AstraZeneca (CoviShield), яку рекомендувала до екстреного використання Всесвітня організація охорони здоров’я. Так, першими вакцинованими українцями стануть медики, які працюють з хворими на COVID-19, бригади швидкої допомоги, співробітники лабораторій, які тестують на COVID-19, а також мешканці і персонал будинків для людей похилого віку та військові на фронті.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я