logo

Інформація щодо виплат за листками непрацездатності

Зважаючи на численні запити спілчан щодо затримки виплат коштів Фондом соціального страхування за листками непрацездатності, пресслужба Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області дає роз’яснення щодо ситуації, яка склалася.

Так, усі виплати за листками непрацездатності здійснюються Фондом соціального страхування України у повному обсязі. Водночас, у зв’язку із додатковим навантаженням, яке Фонд отримав через пандемію, наявні затримки в строках фінансування. Станом на сьогодні завершено фінансування по заявах-розрахунках, поданих до Фонду включно по 18 лютого 2021 року. Тривалість затримки коливається та залежить від суми щоденних надходжень до бюджету Фонду. На фінансування допомог за лікарняними листками відведено 10 робочих днів, тож затримкою вважається період понад 10 робочих днів з моменту отримання заяви-розрахунку. Зараз затримка складає 18 робочих днів.

Дохідна частина бюджету Фонду складається, в основному, з надходжень частки від єдиного соціального внеску, який щомісяця сплачує ваш роботодавець. Від усієї суми зібраного ЄСВ до Фонду направляється 9,5727%. Внаслідок пандемії суттєво зросли видатки за лікарняними, також Фонд фінансує перебування працівників на самоізоляції, страхові виплати медичним працівникам  та членам їх сімей, у випадку інфікування Covid-19 під час виконання професійних обов’язків. Внаслідок обмежувальних карантинних заходів частина підприємств скорочує діяльність, звільняються від сплати ЄСВ фізичні особи-підприємці. То ж потреба в коштах на оплату лікарняних перевищує надходження від сплати ЄСВ до Фонду.

З метою погашення заборгованості Уряд виділив Фондові фінансову допомогу з державного бюджету у розмірі 400 млн. грн. Ці кошти дозволили профінансувати заяви-розрахунки подані  з 11 по 17 лютого.

Водночас, затримки пов’язані не лише з різким ростом видатків через пандемію, а викликані також  зволіканням роботодавцями подачі заяв-розрахунків. Так,  наявні випадки, коли листки непрацездатності закриті у грудні, подаються до Фонду у лютому чи навіть  березні. Підставою для нарахування Фондом матеріального забезпечення є подана роботодавцем заява-розрахунок. Страхувальникам надано можливість надсилати заяви-розрахунки в електронному вигляді із застосуванням електронного цифрового підпису з метою оптимізації та пришвидшення фінансування, а також протидії поширенню COVID-19 в Україні. Тож, користаючись нагодою, звертаємось до керівників підприємств з проханням взяти під свій контроль своєчасне подання заявок до Фонду соцстраху.

За матеріалами

Управління виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

у Львівській області