logo

Законодавчі зміни для ефективного управління майном ЗВО

Верховна Рада України 17 червня 2021 року прийняла в другому читанні Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо ефективного управління майном закладів вищої освіти державної і комунальної форми власності», до підготовки якого були залучені фахівці Міністерства освіти і науки України.

«В умовах стратегічного розвитку системи освіти в Україні важливим є модернізація мережі закладів вищої та фахової передвищої освіти. Постає питання щодо створення потужних закладів освіти з метою задоволення освітніх потреб суспільства та ринку праці у відповідних фахівцях. Тож необхідно усунути розпорошеність закладів освіти, що здійснюють підготовку за однаковими або спорідненими спеціальностями, та впорядкувати мережу закладів освіти. Ефективне управління закладами освіти та державним майном, що за ними закріплено, є запорукою сталого та належного розвитку освітнього потенціалу цими закладами освіти», − підкреслив заступник Міністра освіти і науки Ігор Гарбарук.

У Законі України «Про освіту» чітко вказано, що об’єкти та майно державних і комунальних закладів освіти не підлягають приватизації чи використанню для провадження видів діяльності, не передбачених спеціальними законами, крім надання в оренду з метою надання послуг, які не можуть бути забезпечені безпосередньо закладами освіти, пов’язаними із забезпеченням освітнього процесу або обслуговуванням учасників освітнього процесу, з урахуванням визначення уповноваженим органом управління можливості користування державним або комунальним нерухомим майном відповідно до законодавства.

Так, майно закладів освіти, яке не використовується для провадження видів діяльності, передбачених спеціальними законами, може бути вкладом у спільну діяльність або використане згідно зі статтею 81 вказаного Закону.

Указ Президента України від 16 червня 1995 року № 451/95 заборонив можливість передачі майна від національних закладів освіти, водночас нова редакція статті 70 Закону «Про вищу освіту» прагне відновити таке право.

Сьогодні національні заклади освіти мають майно, яке не використовують в освітньому процесі, тому постала очевидна потреба виокремити структурні підрозділи в Києві, Харкові, Львові, Дніпрі та Одесі відповідно до Закону «Про вищу освіту» та передати майно місцевим університетам, крім цього, виділити зі структури університетів заклади професійної та фахової передвищої освіти, передавши їх на комунальний рівень.

За інформацією Міністерства освіти і науки України