logo

Організація навчання в різних епідемічних умовах

Новий 2021/2022 навчальний рік в українських закладах освіти триває у традиційному очному форматі – школярі і студенти навчаються в класах й авдиторіях, дотримуючись встановлених протиепідемічних заходів. Проте восени разом зі зміною погодних умов очікувано зростає кількість захворювань на гострі респіраторні вірусні хвороби, зокрема й на COVID-19.

Як надалі навчатимуться здобувачі освіти різних рівнів, очевидно, залежатиме від особливостей епідемічної ситуації в кожному з регіонів. Міністерство охорони здоров’я визначило три можливі сценарії організації навчального процесу:

«Зелений» рівень епідемічної небезпеки (низький рівень захворюваності).

Відвідування закладів освіти дозволено в звичайному режимі з дотриманням протиепідемічних заходів відповідно до постанов головного державного санітарного лікаря України для дошкільних закладів та закладів освіти.

«Жовтий» та «помаранчевий» рівні епідемічної небезпеки (середній рівень захворюваності).

Відвідувати заклади освіти дозволено за умови, якщо мінімум 80% працівників отримали повний курс вакцинації. Навчальний процес може відбуватись у різних формах – і дистанційно, і в закладі освіти з урахуванням правил дистанціювання та дотриманням протиковідних  вимог.

Педагогічна рада навчального закладу в рамках чинного законодавства самостійно приймає відповідне рішення.

«Червоний» рівень епідемічної небезпеки (високий рівень захворюваності).

Усім здобувачам освіти заборонено відвідування закладів освіти, крім вихованців садочків, спеціальних закладів освіти та учнів 1−4 класів шкіл, однак за умови вакцинації щонайменше 80% працівників. Навчання для всіх інших здобувачів освіти відбуватиметься по-різному, наприклад дистанційно.

Міністерство охорони здоров’я закликає українських освітян відповідально дотримуватись протиепідемічних заходів та, піклуючись про власне здоров’я й людей навколо, обрати вакцинацію як один із найефективніших засобів профілактики поширення коронавірусної інфекції.

 

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України