logo

Ключові зміни до проєкту Умов прийому на навчання для здобуття вищої освіти на 2022 рік

Міністерство освіти і науки України опублікувало на своєму офіційному сайті для громадського обговорення проєкт Умов Umovi.VO.01.2022.27.09.docx прийому на навчання для здобуття вищої освіти на 2022 рік.

«Система вищої освіти України – важлива складова розвитку технологій нового покоління. Для забезпечення реалізації права на здобуття вищої освіти, враховуючи попередній досвід організації вступної кампанії, МОН створює нові можливості задля спрощення процедури подачі заяв для вступу, використовуючи сучасні цифрові підходи. Всі зміни передбачені для розвитку системи вищої освіти загалом та становлення конкурентоздатності університетів країни», – підкреслив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Тож Міністерство пропонує внести такі основні зміни до проєкту акта:

  • Розширити можливості для додаткового набору на контракт бакалаврів за денною формою здобуття освіти;
  • Удосконалити розподіл обсягу державного замовлення за галузями знань, міжгалузевими, підгалузевими групами;
  • Скоротити перелік обов’язкових паперових копій документів для вступників, які подають заяви в паперовій формі, зокрема не потрібно буде подавати копії сертифікатів ЗНО та копію документа про раніше здобуту освіту, якщо ця інформація є в ЄДЕБО;
  • Провести єдине фахове вступне випробування в магістратуру з використанням технологій зовнішнього незалежного оцінювання для спеціальностей галузей знань: 05 «Соціальні та поведінкові науки», 06 «Журналістика», 07 «Управління та адміністрування», 08 «Право», 28 «Публічне управління та адміністрування», 29 «Міжнародні відносини».
  • Змінити перелік обов’язкових предметів для деяких спеціальностей, посиливши в такий спосіб роль математики під час вступу до ЗВО;
  • Якщо вступники на спеціальності галузі знань 22 «Охорона здоров’я» складали інтегрований іспит КРОК-М, то його результати будуть використовувати замість фахового випробування.

Усі зауваження та пропозиції до проєкту Умов прийому на навчання для здобуття вищої освіти на 2022 рік можна надіслати у формі порівняльної таблиці Forma.propoz.Umovy.VO.01.2022.27.09.docx до 11 жовтня 2021 року на e-mail: kernychna@mon.gov.ua (відповідальна особа – Кернична Анжеліка, державний експерт директорату вищої освіти і освіти дорослих, тел. (044) 481 32 67).

За інформацією Міністерства освіти і науки України