logo

Новорічно-різдвяні вихідні для українців

Святкові і неробочі дні в Україні присвячені офіційним державним датам і подіям та великим релігійним святам, тож згідно зі статтею 73 КЗпП на українських підприємствах, в установах й організаціях робота не проводиться у такі дні:

  • 1 січня – Новий рік;
  • 7 січня і 25 грудня – Різдво Христове;
  • 8 березня – Міжнародний жіночий день;
  • 1 травня – День праці;
  • 9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги);
  • 28 червня – День Конституції України;
  • 24 серпня – День незалежності України;
  • 14 жовтня – День захисників і захисниць України.

Окрім цього, релігійні свята Великдень та Зіслання Святого Духа (Трійця) теж є неробочими днями, які традиційно припадають на неділю, тож понеділок опісля цих свят завжди є вихідним.

Справді, святковий або неробочий день може припасти на вихідний, тоді цей вихідний переноситься на наступний день після святкового або неробочого, про що йдеться у статті 67 КЗпП України.

Так, цикл очікуваних новорічно-різдвяних свят українці відзначатимуть упродовж кількох тривалих вихідних.

Різдво Христове християни західного обряду святкують 25 грудня, однак цьогоріч свято припало на суботу, отже вихідним буде найближчий робочий день – понеділок 27 грудня.

1 січня 2022 року, тобто Новий рік, також припадає на суботу, а тому понеділок 3 січня 2022 року буде неробочим днем.

Ще одні триденні вихідні для українців розпочнуться 7 січня 2022 року, коли християни східного обряду відзначають Різдво Христове, і завершаться в неділю 9 січня 2022 року.

Пам’ятаємо, що відповідно до ст. 53 КЗпП України, напередодні святкових і неробочих днів тривалість роботи працівників (крім працівників для яких законодавством вже встановлено скорочений робочий час) скорочується на одну годину як при п’ятиденному, так і при шестиденному робочому тижні. Напередодні вихідних днів тривалість роботи при шестиденному робочому тижні не може перевищувати 5 годин. Тому, у п’ятницю, 24 грудня, робочий день при 40-годинному робочому тижні буде скорочено на 1 годину. Також скороченим на 1 годину буде робочий день у п’ятницю 31 грудня. Оскільки субота 1 січня – Новий рік є святковим днем відповідно до Кодексу законів про працю України.