logo

Уповноважений із захисту державної мови закликає заклади освіти України організовувати безкоштовні курси з вивчення української мови

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь звернувся до закладів освіти України зі закликом щодо організації безкоштовних курсів з вивчення української мови для тимчасово переселених осіб із зони бойових дій.

«Сьогодні наші внутрішні переселенці потребують всебічної підтримки. Організація безкоштовних курсів з вивчення державної мови – це рука порятунку тим громадянам України, які не мали такої можливості раніше. Особливо це стосується тих, хто вимушено покинув свою домівку на сході чи на півдні, де не було місцевих програм розвитку державної мови та фіксувалися численні порушення мовного закону», – наголошує Тарас Кремінь.

Першими з ініціативою таких мовних курсів виступили Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка і Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, які вже встигли об’єднати тисячі охочих співгромадян.

«Програми мовних курсів відповідають рівням знань слухачів. Хтось раніше соромився розмовляти, хтось вдосконалює свої навички, комусь готуватися до сертифікації на рівень володіння державною мовою. З іншого боку така ініціатива – це краща адаптація переселенців зі східних і південних областей України до українськомовного середовища. Це – яскравий приклад синергії місцевої влади та провідних університетів країни в умовах війни», – зазначив Тарас Кремінь. «Закликаю заклади освіти країни доєднатися до цієї та інших гуманітарних ініціатив на підтримку внутрішньо переміщених осіб. Мова – зброя. Переможемо разом!», – підкреслив Уповноважений.

Зазначимо, що Львівський національний університет імені Івана Франка також долучився до цієї ініціативи. Так, на базі Інституту післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки Івана Франка із залученням науково-педагогічних працівників філологічного факультету, Університет пропонує безоплатний практичний онлайн-курс «Українська мова: основи успішної комунікації». Курс призначений для всіх (незалежно від віку та рівня освіти), хто має намір  удосконалити навички використання української мови для забезпечення основних потреб щодо розгорнутого спілкування у повсякденних ситуаціях.

Охочих скористатися пропозицією запрошують зголошуватися:

на Viber – 0679959096;

на адресу електронної пошти anna_hushchak@ukr.net.

За інформацією https://mova-ombudsman.gov.ua