logo

Організація дистанційної роботи освітян в умовах воєнного стану

Міністерство освіти і науки України надіслало керівникам департаментів (управлінь) освіти і науки обласних, Київської міської державних (військово-цивільних) адміністрацій та керівникам закладів освіти, наукових установ, підприємств інформаційно-роз’яснювального листа щодо особливостей застосування норм трудового законодавства, дистанційної форми роботи під час дії правового режиму воєнного стану.

Організація дистанційної роботи працівників закладів освіти та наукових установ передбачає віддалене виконання обов’язків завдяки використанню сучасних інформаційно-комунікаційних технологій. Тож рішення керівника про переведення працівника на дистанційну роботу є цілком доцільним.

 Окрім цього, власник або уповноважений ним орган може видати наказ (розпорядження) про запровадження дистанційної роботи без обов’язкового укладення трудового договору про дистанційну роботу в письмовій формі, підставою для якого, згідно з частиною одинадцятою статті  60² КЗпП України, є загроза поширення епідемії, пандемії, необхідність самоізоляції працівника у випадках, встановлених законодавством, та/або виникнення загрози збройної агресії, надзвичайної ситуації техногенного, природного чи іншого характеру. Працівник має ознайомитися з цим наказом (розпорядженням) упродовж двох днів із часу його видання, проте до запровадження дистанційної роботи.

Очевидно, в умовах воєнних дій неможливість виконання працівником дистанційної роботи може бути зумовлена відключенням комунікацій, тобто електроенергії та Інтернету, що апріорі не повинно розглядатися як порушення трудової дисципліни.

Ще одним важливим аспектом у впровадженні дистанційної роботи є визначення робочого місця, яке працівник обирає самостійно, забезпечуючи собі в такий спосіб безпечні й нешкідливі умови праці. Ба більше, працівник може продовжувати працювати в дистанційному режимі навіть за межами території України, адже чинне законодавство в цьому питанні не встановлює жодних обмежень.

Щодо загальної тривалості робочого часу, то вона передовсім не може перевищувати норм, встановлених у статтях 50 і 51 КЗпП. Водночас, працюючи дистанційно, людині гарантується період вільного часу для відпочинку (період відключення), під час якого можна переривати будь-який інформаційно-телекомунікаційний зв’язок.

Гнучкий режим робочого часу та надомна робота також за можливості можуть бути запроваджені, про що йдеться в статті 60, 60-1 КЗпП України.

ЦК Профспілки працівників освіти і науки України та Міністерство освіти і науки України закріпило у пункті 8.3.3 Галузевої угоди на 2021-2025 роки рекомендації керівникам установ та закладів освіти забезпечити:

→ оплату простою працівникам, включаючи непедагогічних та тих, які працюють за сумісництвом, не з їх вини в розмірі середньої заробітної плати;

→ оплату праці вчителів, вихователів, включаючи вихователів груп продовженого дня, музичних керівників, викладачів, інших педагогічних працівників закладів освіти у випадках, коли в окремі дні (місяці) заняття не проводяться з незалежних від них причин (епідемії, метеорологічні умови, карантин тощо), із розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, з дотриманням при цьому умов чинного законодавства;

→ збереження заробітної плати на період особливого режиму і здійснення освітнього процесу в дистанційному режимі, оплати праці за фактично виконаний ними обсяг навчального навантаження.

Загалом Міністерство освіти і науки України підкреслює, що ухвалені управлінські рішення не можуть суперечити Конституції України та законам України, Кодексу законів про працю України та не повинні порушувати права громадян.

За інформацією Міністерства освіти і науки України