logo

Державна допомога на проживання для внутрішньо переміщених осіб

Внутрішньо переміщені особи, які вимушено покинули місце постійного проживання у зв’язку з широкомасштабним вторгненням російської федерації в Україну, мають право отримати допомогу на проживання від держави в розмірі 3 000 грн на кожну дитину або людину з інвалідністю та в розмірі 2 000 грн на кожну іншу особу.

Кабінет Міністрів України уже схвалив відповідне підготовлене рішення Міністерства соціальної політики.

Тож хто отримає допомогу? Державну допомогу отримають внутрішньо переміщені особи з тимчасово окупованої території в Автономній Республіці Крим і м. Севастополі, а також із територій активних бойових дій за переліком, що затверджений у розпорядженні Кабінету Міністрів України від 06.03.2022 № 204-р.

Окрім цього, автоматично та без жодних додаткових звернень допомогу отримають також внутрішньо переміщені особи, які станом на 1 березня 2022 року отримували щомісячну адресну допомогу для покриття витрат на проживання, зокрема й на оплату житлово-комунальних послуг відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 505.

Міністр соціальної політики України Марина Лазебна прокоментувала надання допомоги для «повторних» переселенців: «До мене були запитання, а що з тими людьми, які є «повторними» переселенцями і змушені кидати свої домівки вдруге? Це люди, які вперше переїхали через бойові дії та окупацію росією частини України протягом попередніх років, починаючи з 2014 року. Частина з них побудувала нове життя в Харкові, Бучі, Сумах, Ірпені та інших містах, які зараз опинились під вогнем ворога. І тепер ці люди переміщуються знову в безпечні місця. Відповідаю: безумовно, вони також отримають допомогу на проживання, ми це передбачили в рішенні Уряду».

В якому розмірі та як надаватиметься допомога? Як і зазначалось, розмір державної допомоги для осіб з інвалідністю та дітей становить 3 000 грн на місяць, для інших осіб – 2 000 грн.

Допомога надається щомісяця з часу звернення за її наданням впродовж усього періоду дії воєнного стану та одного місяця опісля його припинення чи скасування, а тому дата звернення або дата припинення чи скасування воєнного стану не впливатимуть на допомогу, яка в будь-якому разі виплачується за повний місяць.

Однак виплата допомоги не здійснюється за ті місяці, коли внутрішньо переміщені особи відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 505 отримували щомісячну адресну допомогу для покриття витрат на проживання, зокрема й на оплату житлово-комунальних послуг.

Як отримати державну допомогу? Якщо в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб ще немає інформації про людину, то спершу потрібно стати на облік як внутрішньо переміщена особа та отримати відповідну довідку.

Відтак необхідно подати заяву на отримання допомоги на проживання до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних у місті Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах рад, уповноваженій особі виконавчого органу сільської, селищної, міської ради або центру надання адміністративних послуг.

Незабаром після необхідного доопрацювання заяву можна буде подати й дистанційно через програмні засоби Порталу Дія.

Після цього внутрішньо переміщена особа отримає виплату на власний рахунок.

«Зараз ми очікуємо, що за наданням допомоги на проживання звернуться близько 2 мільйонів людей, які були змушені покинути свої домівки через активні бойові дії. Це мами з дітьми, літні люди, люди з інвалідністю, які мають при собі одну валізу речей. Їм потрібна всебічна допомога.

Тому ми запропонували, а Уряд погодився з нашою пропозицією в своєму рішенні, щоб розмір отриманої допомоги на проживання не враховувався при обчисленні сукупного доходу сім’ї при наданні всіх інших видів соціальних допомог, які надаються з урахуванням доходу.

Тому я прошу всіх, хто переїхав із небезпечних населених місць та потребує допомоги, реєструватись як внутрішньо переміщені особи і звертатись за допомогою.

Також я прошу тих, кому допомога не потрібна, хто не втратив роботу і може забезпечувати себе самостійно на новому місці, поступати згідно з тим, що Вам підказує совість», – підкреслила Марина Лазебна.

Пресслужба

Первинної профспілкової організації працівників

Львівського національного університету імені Івана Франка