logo

Відновлено законодавчу норму про достроковий вихід на пенсію

30 квітня 2022 року вступив у дію Закон України від 15 лютого 2022 року № 2040-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства».

Так, ключовою зміною до законодавства стало відновлення норми про призначення достроково пенсії за віком за півтора року до досягнення пенсійного віку особам, трудовий договір із якими розірвано у зв’язку зі змінами в організації виробництва та за інших умов.

Зазначимо, що ця норма була чинною до 1 січня 2015 року, допоки її не скасував Закон України від 28 грудня 2014 року № 76-VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України». Поновлення норми щодо дострокового призначення пенсії за віком, тобто за 1,5 року до досягнення пенсійного віку, залишалося вкрай актуальним увесь минулий період, зокрема, профспілки неодноразово виносили це питання на публічне обговорення.

Потрібно підкреслити, що Конституційний Суд України 22 травня 2018 року прийняв рішення № 5-р/2018 про те, що підпункт 3 пункту 12 розділу 1 Закону України від 28 грудня 2014 року № 76-VIII (щодо дострокової пенсії) не відповідає Конституції України.

Відтепер після прийняття Закону України № 2040-IX положення деяких законів України викладено в новій редакції:

→ Закон України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку» від 16.12.1993 № 3721-XII (із наступними змінами) доповнено статтею 21;

→ Статтю 115 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-IV (із наступними змінами) доповнено пунктами 6 і 7;

→ Закон України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI (із наступними змінами) доповнено статтею 49.

Отож у чому полягають зміни до законодавчих положень?

Особи, трудовий договір із якими розірвано за ініціативою власника або уповноваженого ним органу у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці та яким на день звільнення залишилося не більше ніж півтора року до досягнення пенсійного віку, гарантовано мають право на достроковий вихід на пенсію за віком відповідно до цього Закону, якщо вони мають страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі.

Перелічено також й інші умови: ліквідація, реорганізація, банкрутство, перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників, за умови реєстрації осіб у державній службі зайнятості та відсутності відповідної за фахом для них роботи, виявлення невідповідності працівника обійманій посаді за станом здоров’я в порядку, який визначив Уряд.

Пенсійний фонд України виплачує достроково призначену пенсію та оплачує послуги за її доставку протягом часу до досягнення особою пенсійного віку за кошти, що сплачує Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком, спільно підтверджують, обмінявшись інформацією, Пенсійний фонд України та Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття у встановленому порядку за погодженням із центральними органами виконавчої влади, що забезпечують формування державної політики у сферах соціального захисту населення та зайнятості населення.

Окрім цього, Кабінет Міністрів України у постанові від 01 квітня 2022 р. № 377 «Деякі питання виплати пенсії в разі втрати годувальника під час дії воєнного стану» установив, що під час дії в Україні воєнного стану та впродовж одного місяця після його припинення дітям віком від 18 до 23 років, які навчаються за денною формою в закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, пенсія в разі втрати годувальника призначається, а виплата раніше призначеної пенсії продовжується без надання довідки закладу освіти на підставі даних про навчання за денною формою навчання у 2022 році, які отримав Пенсійний фонд України з Єдиної державної електронної бази з питань освіти.

За інформацією юридичного відділу ЦК Профспілки