logo

Інформація щодо виплати заробітної плати за першу половину травня 2022 року

Станом на 18 травня 2022 року Головне управління Державної казначейської служби України у Львівській області не перерахувало заробітну плату за першу половину травня працівникам Львівського національного університету імені Івана Франка. Відповідні платіжні доручення були подані до казначейської служби 12 травня 2022 року. Станом на сьогодні платіжні доручення мають статус «очікує виконання Казначейством».

Відповідно до ст. 19 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» профспілки, їх об’єднання здійснюють представництво і захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілок в державних органах та органах місцевого самоврядування, у відносинах з роботодавцями, а також з іншими об’єднаннями громадян. Відповідно до ст. 21 того ж закону профспілки здійснюють громадський контроль зокрема й за виплатою заробітної плати. Для здійснення цих функцій профспілки, їх об’єднання мають право вносити роботодавцям, органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування подання про усунення порушень законодавства про працю, які є обов’язковими для розгляду.

Відповідно до ст. 14 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» у межах своєї діяльності професійні спілки повинні максимально сприяти забезпеченню обороноздатності держави та забезпечувати громадський контроль за мінімальними трудовими гарантіями, передбаченими Законом.

Враховуючи те, що відповідно до ст. 10 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» порушення строків виплати заробітної плати можливе лише внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили, профспілкова організація у разі подальшої невиплати заробітної плати вживатиме заходів реагування відповідно до чинного законодавства.

Додамо також, що в умовах воєнного стану Казначейство здійснює платежі за дорученням клієнтів відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 9 червня 2021 р. № 590 з урахуванням ресурсної забезпеченості єдиного казначейського рахунку.

Пресслужба профспілкової організації працівників та бухгалтерська служба

Львівського національного університету імені Івана Франка