logo

Оформлення лікарняних дистанційно для українців, які перебувають за кордоном

Міністерство охорони здоров’я України опублікувало роз’яснення щодо дистанційного оформлення лікарняних листків для українців, які перебувають за кордоном.

Громадяни України, які стали тимчасово непрацездатними, мають право оформити електронний лікарняний та отримати державні соціальні виплати в разі таких обставин:

→ захворювання або травма загального характеру;

→ догляд за хворою дитиною;

→ вагітність та пологи;

→ ортопедичне протезування.

Очевидно, передовсім потрібно повідомити про свою непрацездатність сімейного/лікуючого лікаря, а впродовж дії воєнного стану зв’язатися з лікарем можна за допомогою месенджеру чи електронної пошти.

Щоби сформувати медичний висновок про тимчасову непрацездатність, лікар повинен пересвідчитися у підставі набуття тимчасової непрацездатності, отримавши відповідне підтвердження, – медичний документ (довідка, виписка) із вказаним діагнозом/статусом пацієнта. Однак звертаємо увагу на те, що лікар може попросити про переклад документа українською мовою, позаяк медичний документ було отримано за кордоном.

Окрім цього, Міністерство підкреслило важливе уточнення для лікарів: у виданих за кордоном медичних документах вказується діагноз із використанням Міжнародної класифікації хвороб десятого перегляду (МКХ-10). Тому цей класифікатор потрібно врахувати, формуючи медичні висновки про тимчасову непрацездатність в електронній системі охорони здоров’я.

Така процедура формування медичних висновків буде актуальною під час дії режиму воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення або скасування.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України