logo

Пенсійне законодавство у запитаннях і відповідях

Фахівці Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області відповідають на актуальні питання працівників Університету, пов’язані з пенсійним забезпеченням.

1.Стаж роботи жінки для нарахування пенсії за віком 39 років. Заяву про призначення пенсії по віку подано  через три роки після настання права на пенсію.  Як нараховуватиметься пенсія: з дати звернення чи з дати настання права на пенсію?

Відповідно до норм Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі – Закон 1058) пенсія за віком призначається з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня досягнення особою пенсійного віку. Якщо цієї умови не дотримано, то пенсія призначається з дати звернення за пенсією.

Якщо ж особа, яка набула права на пенсію за віком, але після досягнення пенсійного віку виявила бажання працювати і одержувати пенсію з більш пізнього віку, то пенсія за віком призначається з урахуванням страхового стажу на день звернення за призначенням пенсії з підвищенням розміру пенсії за віком, зокрема на 0,5% – за кожний повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку у разі відстрочення виходу на пенсію на строк до 60 місяців.

Отже, якщо особа звернулася за призначенням пенсії через три роки після настання права на пенсію за віком, за умови, що особа весь час працювала та подала заяву на призначення пенсії за віком з відстрочкою, то пенсія буде призначена з дня, що настає за останнім днем місяця, в якому набуто повний місяць страхового стажу (у тому числі сумарно) для відстрочки часу виходу на пенсію.

2.Після призначення пенсії за віком, продовжую працювати. Чи зміняться розмір моєї пенсії та надбавки за понаднормовий стаж , якщо я звільнюся з роботи і не працюватиму?

Відповідно до ст. 42 Закону 1058 пенсіонерам, які працюють (провадять діяльність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування), після звільнення з роботи

або припинення такої діяльності пенсія перераховується з урахуванням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом на дату звільнення з роботи або припинення такої діяльності.

Статтею 28 Закону 1058 передбачено, що за кожний повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і 30 років жінкам пенсія за віком збільшується на 1%     обчисленого     розміру     пенсії     особи,     але     не     більше     як     на 1 % мінімального розміру пенсії за віком (встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом).

Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України 25.11.2005 № 22-1, зокрема, передбачено, що у разі звільнення (припинення діяльності, пов’язаної з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування) особа повідомляє орган, що призначає пенсію, про дату звільнення (припинення діяльності, пов’язаної з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування) шляхом подання відповідної заяви згідно з цим Порядком.

3. Я зараз тимчасово перебуваю за кордоном, з роботи не звільнилась. У липні настало право на призначення пенсії за віком. В який спосіб я можу подати заяву на призначення пенсії? Які документи і куди маю надіслати? Трудова книжка у працедавця, який зараз на тимчасово окупованій території.

Пенсія за віком призначається з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку (60 років), якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня досягнення особою пенсійного віку.

Заяву про призначення пенсії разом з необхідними документами особа може особисто подати до будь – якого відділу обслуговування громадян (сервісного центру) незалежно від місця проживання (реєстрації).

Також заяву про призначення пенсії разом зі сканованими копіями документів, які відповідають оригіналам документів та придатні для сприйняття їх змісту (мають містити чітке зображення повного складу тексту документа та його реквізитів) можна подати в електронній формі через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України (portal.pfu.gov.uа) з використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП). КЕП можна отримати у сертифікованих центрах видачі ключів (Державної фіскальної служби, органів юстиції, ПАТ КБ “ПриватБанк” тощо), перелік яких є на вебпорталі.

Перелік основних документів, які подаються для призначення пенсії:

  • паспорт;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП);
  • документи про страховий стаж (трудова книжка, диплом (денна форма навчання), військовий квиток тощо);
  • довідка про заробітну плату за 60 місяців підряд до липня 2000 року (за бажанням пенсіонера);
  • документи, які засвідчують особливий статус особи (за наявності).

Якщо при зверненні за призначенням пенсії особа не надає трудової книжки, але ця трудова книжка в системах Пенсійного фонду України є, тобто переведена в електронний вигляд (оцифрована), то стаж по такій трудовій книжці буде враховано (Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі” від 05.02.2021 № 1217- ІХ).

4. Як дізнатися, коли мені було проведено останній перерахунок пенсій за понаднормовий стаж? Я відпрацювала вже 4 роки і 1 місяць після призначення пенсії за віком.

Отримати всю необхідну інформацію про своє пенсійне забезпечення, в тому числі і про проведений перерахунок, можна звернувшись до будь – якого відділу обслуговування громадян (сервісного центру).

Поряд з цим, можна скористатись електронними послугами Пенсійного фонду України, попередньо зареєструвавшись на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України (portal.pfu.gov.uа) з використанням кваліфікованого електронного підпису. В розділі “Моя пенсія” можна переглянути актуальні дані своєї електронної пенсійної справи, в тому числі і розпорядження про останній перерахунок.

Водночас повідомляємо, що органи Пенсійного фонду щороку, починаючи з 1 квітня 2018 року без додаткового звернення особи (тобто автоматично) проводять перерахунок пенсії тим особам, які на 1 березня року, в якому здійснюється перерахунок, набули право на проведення такого перерахунку на найбільш вигідних умовах.

Обчислення страхового стажу, який дає право на перерахунок пенсії, здійснюється не раніше дня, що настає за днем, по який обчислено страховий стаж під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії, а саме:

  • якщо після призначення (попереднього перерахунку) пенсії особа працювала чи продовжує працювати та має не менш як 24 місяці страхового стажу;
  • якщо після призначення (попереднього перерахунку) пенсії особа працювала чи продовжує працювати, але має менш ніж 24 місяці страхового стажу, але від дати призначення (попереднього перерахунку) пенсії минуло 2 роки.

Заступниця начальника Головного управління –

начальниця Управління обслуговування громадян

Руслана ІВАНКОВА