logo

Пенсійне законодавство у запитаннях і відповідях

Фахівці Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області відповідають на актуальні питання працівників Університету, пов’язані з пенсійним забезпеченням.

1.Чи змінилися правила подання документів на оформлення житлової субсидії?

З 1 грудня 2022 року для заявників житлової субсидії з’явилась можливість подавати документи до найближчого сервісного центру Пенсійного фонду України незалежно від місця реєстрації чи адреси оформлення субсидії. Для призначення субсидії також можна звертатися у один із способів:

– через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, через мобільний додаток Фонду або через портал Дія;

– надіслати документи до органів Пенсійного фонду України поштою;

– звернутися до уповноважених осіб своєї територіальної громади або до ЦНАПУ.

Зазначені зміни затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 16.09.2022 р. № 1041 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу Пенсійним фондом України».

2.Чи зараховується до сукупного доходу для призначення субсидії компенсація витрат за тимчасове розміщення ВПО, які перемістилися у період дії воєнного стану.

Механізм обчислення доходу домогосподарства для призначення житлової субсидії визначається Порядком обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї (домогосподарства) для усіх видів державної соціальної допомоги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 р. № 632 «Деякі питання виплати державної соціальної допомоги» (надалі – Порядок). Відповідно до п. 5 Порядку, до середньомісячного сукупного доходу не включається компенсація витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістились у період дії воєнного стану.

3.Чи враховується при розрахунку субсидії дохід членів сім’ї, які не проживають, але зареєстровані в квартирі?

Якщо члени домогосподарства, які зареєстровані, але фактично не проживають в житловому приміщенні, нададуть підтверджуючі документи про не проживання за місцем реєстрації/проживання за іншою адресою, тоді дохід таких членів домогосподарства при розрахунку субсидії не враховується і на них не нараховуються соціальні нормативи. Додатково наголошуємо, що при розрахунку субсидії враховуються доходи членів сім’ї (чоловік/дружина) незалежно від місця реєстрації/фактичного проживання (за винятком осіб, які вважаються безвісно відсутніми за рішенням суду або мають правовий статус осіб, зниклих безвісти).

Зазначені норми прописані в п. 24, 25 Положення про порядок призначення житлових субсидій затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива».

4.Чи є особливості зарахування до сукупного доходу сім’ї для призначення житлової субсидії грошового забезпечення мобілізованих осіб та збереження заробітку за місцем роботи?

Відповідно до п. 8 Порядку, до середньомісячного сукупного доходу осіб, які

беруть (брали) безпосередню участь у проведенні антитерористичної операції,

участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, під час здійснення зазначених заходів (операції об’єднаних сил), та до середньомісячного доходу членів їх сімей не враховуються отримані ними у період безпосередньої участі у проведенні антитерористичної операції (операції об’єднаних сил) грошове забезпечення та інші виплати і види соціальної допомоги, передбачені законодавством для працівників правоохоронних органів, військовослужбовців і працівників Збройних Сил, Національної гвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби, Держспецтрансслужби, МВС, Національної поліції, Управління державної охорони, Держспецзв’язку, інших військових формувань, утворених відповідно до закону.

Заступник начальника Управління –

начальник відділу надання

житлових субсидій Василь ГЕЛЬБИЧ