logo

Емоційне і професійне вигорання: що робити?

Сьогодні, 14 березня, в рамках циклу семінарів-тренінгів «Безпека освітнього процесу в умовах воєнного стану», відбувся наш другий семінар «Емоційне і професійне вигорання: що робити». Спікеркою зустрічі була практична психологиня Психологічної служби Львівського національного університету імені Івана Франка  Оксана Поліщук.

Упродовж семінару психологиня окреслила ключові питання задекларованої теми, розповівши присутнім, зокрема, про основні ознаки та причини професійного вигорання. різницю між вигоранням, втомою та депресією.

Спікерка наголосила, що вигорання не є медичним діагнозом, хоча його легко сплутати з депресією, адже людина в обох станах однаково пасивна і позбавлена сил: «Емоційне вигорання та депресія дійсно дуже схожі, і часто їх розглядають як пов’язані проблеми. Але дослідження доводять, що різниця є. Вигорання можна визначити за рівнем кортизолу в крові. При вигоранні кортизол не виділяється зранку — тому вже на початку дня здається, що сил немає. Кортизол не виділяється і у відповідь на стресовий чинник, або ж тіло не реагує на нього як наслідок. Коли в людини депресія — кортизол у надлишку, коли вигорання — його бракує».

Особливу увагу спікерка приділила факторам ризику вигорання на роботі. Оксана Поліщук зазначила, що найпоширенішими факторами велике ототожнення з роботою, а як наслідок відсутність балансу між роботою та особистим життям; велике навантаження; бажання «врятувати світ», робота з людьми і багато складного спілкування; одноманітність роботи та занедбання власних потреб.

Психологиня окреслила також ознаки вигорання – критичність та цинічність на роботі, відсутність мотивації та постійне відкладання роботи, дратівливість та нетерплячість до колег чи студентів, брак енергії та низька продуктивність роботи, труднощі з зосередженням, досягнення та успіхи не приносять задоволення, розчарування у своїй роботі чи професії, зловживання алкоголем, переїдання, порушення сну незрозумілі головні болі, проблеми зі шлунком чи кишечником або інші фізичні скарги.

Під час семінару усі охочі його учасники пройшли невеличкий тест на визначення рівня вигорання. Відтак, усіх, хто пройшов тест, умовно розділили на три зони: червону, жовту та зелену.

Після практичної частини психологиня розповіла учасникам семінару про стратегії запобігання вигоранню. Йшлося, зокрема, про своєчасну ідентифікацію симптомів вигорання, управління стресом, відновлення відчуттів, а також самоспівчуття і турботу про себе. Оксана Поліщук також надала колегам практичні поради щодо того, якою має бути профілактика вигорання і розповіла про найпростіші щоденні вправи для самодопомоги.

По завершенню семінару усі охочі учасники поставили питання спікерці, а також обмінялися думками щодо теми вигорання загалом і щодо підсумків семінару зокрема.

Нагадаємо, навчання, присвячене актуальним питанням безпеки освітнього процесу в умовах воєнного стану, триватиме до 17 березня 2023 року. Упродовж п’яти днів учасники тренінгів слухають корисну й цікаву інформацію про охорону праці в умовах воєнного стану, емоційне і професійне вигорання, ефективну інтернет-комунікацію особистості, безпеку життєдіяльності в умовах воєнного стану, а також трудові права працівників в умовах воєнного стану. Навчання відбувається в очному та дистанційному форматах (дистанційно – за допомогою Microsoft Teams). По завершенні курсу учасники пройдуть фінальне тестування, після якого кожен учасник отримає сертифікат, що підтверджує успішне завершення навчання, обсягом 30 годин (1 кредит ЄКТС).

Юлія Гриценко

Світлини авторки