logo

Ефективна Інтернет-комунікація особистості

Сьогодні, 15 березня, в рамках циклу семінарів-тренінгів «Безпека освітнього процесу в умовах воєнного стану», відбувся наш третій семінар «Ефективна Інтернет-комунікація особистості». Спікеркою заходу була кандидатка психологічних наук, доцентка кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи факультету педагогічної освіти Ірина Субашкевич.

Під час зустрічі спікерка зосередила увагу присутніх на ключових питаннях обраної теми. Ішлося, зокрема, про психологічну природу Інтернет-комунікації, ризики для особистості в Інтернет-просторі, гендерні аспекти використання Інтернету, інформаційний образ особистості, як складову ефективної комунікації, правила безпечної Інтернет-комунікації.

«Для ефективної комунікації в Інтернеті необхідно мати деякі ключові навички, серед яких, зокрема, правильне використання мови, вміння слухати і реагувати на іншу сторону, вміння вести діалоги, використання відповідних тону та манери поведінки, повага до приватності та безпеки, прийняття критики та відповідальність за власні дії», – зазначила доповідачка.

Ірина Субашкевич наголосила на ризиках для особистості в Інтернет-просторі. Ішлося про кібербулінг, кіберзлочинність, залежність від Інтернету, вплив соціальних мереж, поширення неправдивої та шкідливої інформації. Доповідчака розповіла також про позитивні аспекти Інтернет-комунікації – сприяння зв’язкам, підвищення самовиразності, надання можливості зберігати та ділитися спогадами.

Спікерка проаналізувала й інформаційний образ (імідж) особистості, як складову ефективної комунікації, а також розповіла з яких елементів складається особистий бренд. Так, за словами доповідачки, одним із елементів особистого бренду є експертність – сильні сторони особи у професійній сфері. Іншою важливою складовою є соціальна роль – позиція у суспільному житті країни чи міста. Третім елементом є власне особистість –  цінності та персональні якості, які найчастіше відображаються у тому, яким тоном Ви комунікуєте з аудиторією, які слова використовуєте. Спікерка наголосила, що саме цінності визначають те, з ким Ви співпрацюватимете чи про що писатимете, а про що в жодному разі – ні.

Завершився тренінг традиційно активним обговоренням. Нагадаємо, навчання, присвячене актуальним питанням безпеки освітнього процесу в умовах воєнного стану, триватиме до 17 березня 2023 року. Упродовж п’яти днів учасники тренінгів слухають корисну й цікаву інформацію про охорону праці в умовах воєнного стану, емоційне і професійне вигорання, ефективну інтернет-комунікацію особистості, безпеку життєдіяльності в умовах воєнного стану, а також трудові права працівників в умовах воєнного стану. Навчання відбувається в очному та дистанційному форматах (дистанційно – за допомогою Microsoft Teams). По завершенні курсу учасники пройдуть фінальне тестування, після якого кожен учасник отримає сертифікат, що підтверджує успішне завершення навчання, обсягом 30 годин (1 кредит ЄКТС).

Юлія Гриценко

Світлини авторки