logo

Дії населення в умовах воєнного стану

Сьогодні, 16 березня, в рамках циклу семінарів-тренінгів «Безпека освітнього процесу в умовах воєнного стану», відбувся наш четвертий семінар «Безпека життєдіяльності в умовах воєнного стану». Спікером зустрічі виступив доцент кафедри безпеки життєдіяльності Львівського національного університету імені Івана Франка Ігор Муць.

Під час заходу спікер окреслив ключові питання безпеки життєдіяльності в умовах воєнного стану. У виступі Ігоря Романовича йшлося, зокрема, про ризик-орієнтований підхід до гарантування безпеки особи в сучасних умовах, підготовку до надзвичайних ситуацій та воєнного стану, дії населення в умовах воєнного стану, захист від мін та вибухонебезпечних предметів, умовні позначення у сфері цивільного захисту.

Спікер розповів колегам про медикаменти та засоби першої допомоги, відповідно до трьох рівнів підготовки аптечки – невідкладна аптечка на випадок травм, поранень, кровотеч, яка має бути безпосередньо з Вами; аптечка з ліками, які будуть надійно захищенні від вологи і знаходитимуться у рюкзаку безпеки; якщо ви маєте медичні навички, можете додати засоби відповідно до Вашої кваліфікації. Ігор Муць також розповів про один з найважливіших етапів підготовки до можливої надзвичайної ситуації – збирання рюкзака безпеки, а також ознайомив учасників із рекомендованим вмістом такого рюкзака.

Особливу увагу доповідач зосередив на питанні оповіщення та інформування про надзвичайні ситуації. Ішлося, передусім про те, що терміновій інформації, що доводиться до населення, передує уривчасте звучання електричних сирен, наявних на відповідній території, а також звучання електричних сирен у запису, яке передається через вуличні гучномовці і гучномовці встановлені на транспортних засобах та транслюється мережами радіомовлення і телебачення. Звучання електросирен означає сигнал цивільного захисту «Увага всім». Окрім того, Ігор Муць перелічив інші засоби оповіщення – telegram-канал «Оповіщення ЦЗ», багатоканальний телефон 0800-600-491 та мобільний застосунок «Повітряна тривога».

Ігор Романович також розповів учасникам тренінгу про дії населення в умовах воєнного стану, зокрема, про дії у випадку загрози обстрілів, дії у випадку загрози виникнення хімічної небезпеки, а також надав рекомендації щодо поведінки у випадку застосування ядерної зброї.

У виступі Ігоря Муця йшлося і про актуальне питання захисту від мін та вибухонебезпечних предметів. «Досвід країн з мінною проблематикою вказує на те, що 1 рік бойових дій потребує 10 років розмінування, а 1 день активних воєнних дій — 30 днів розмінування. Можна порахувати, скільки потрібно нашій країні часу для того, щоб очистити всі території від ВНП. Це дуже великий термін часу, упродовж якого ці ділянки залишатимуться небезпечними», – підсумував доповідач.

Традиційно наприкінці семінару-тренінгу учасники поставили доповідача запитання.

Нагадаємо, навчання, присвячене актуальним питанням безпеки освітнього процесу в умовах воєнного стану, триватиме до 17 березня 2023 року. Упродовж п’яти днів учасники тренінгів слухають корисну й цікаву інформацію про охорону праці в умовах воєнного стану, емоційне і професійне вигорання, ефективну інтернет-комунікацію особистості, безпеку життєдіяльності в умовах воєнного стану, а також трудові права працівників в умовах воєнного стану. Навчання відбувається в очному та дистанційному форматах (дистанційно – за допомогою Microsoft Teams). По завершенні курсу учасники пройдуть фінальне тестування, після якого кожен учасник отримає сертифікат, що підтверджує успішне завершення навчання, обсягом 30 годин (1 кредит ЄКТС).

Юлія Гриценко

Світлини авторки